Uppmärksammat balkongfall – mannen döms i HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ändrar hovrättens dom och dömer mannen för försök till mord och 14 års fängelse. Det är första gången Högsta domstolen prövar ett så kallat balkongfall.

Högsta domstolen menar att den tekniska bevisningen och kvinnans berättelse ligger helt i linje med vad som har kommit fram om de spår från våldutövningen som fanns i lägenheten. Avgörande delar av hennes berättelse är alltså förenliga med eller vinner stöd av den övriga bevisningen.

Högsta domstolen skriver i sin dom att kvinnan inte rimligen kan ha hamnat så långt ut från balkongen som hon gjorde om hon, som mannen har uppgett, släppte taget eller tappade greppet och föll ned från balkongen. Slutsatsen blir att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen, efter att först ha misshandlat kvinnan, har kastat eller under rörelse släppt henne från balkongen på sjätte våningen.

Kvinnans målsägandebiträde Ia Sveger är mycket nöjd med domen.

– Jag är i chocktillstånd. Det här är verkligen en upprättelse på alla plan för min klient, en upprättelse för henne personligen och hela hennes familj, säger Ia Sveger.

Vad tycker du om straffet?

– Det är mer än vi väntat oss, 14 år är ett starkt straff, lagens högsta gräns.

Fälld i tingsrätten, friad i hovrätten

Det var en februarinatt 2013 som den då 27-åriga kvinnan föll 13 meter från sin balkong på sjätte våningen. Hon fick livshotande skador men överlevde fallet och fick successivt tillbaka minnet. Kvinnan hävdade att hennes make skulle ha kastat eller släppt henne från balkongen. Mannen däremot nekade till brott.

– Hon har ju haft det oerhört svårt. Läkarna sade att hon bara hade fem procents chans att överleva efter fallet, det är ett under att hon överlevde och hon är mycket svårt skadad fortfarande.

Tingsrätten valde att tro på kvinnans berättelse och dömde mannen för försök till mord och nio års fängelse. Men mannen överklagade till hovrätten, som i motsats till tingsrätten, inte ansåg att bevisningen räckte för att fälla mannen. Han friades helt från anklagelserna.

Kvinnan överlycklig idag

Kvinnan överklagade till Högsta domstolen som idag meddelade att de ändrar hovrättens dom och dömer mannen för försök till mord och 14 års fängelse.

–  Det här har varit en svår tid för henne, säger Ia Sveger. När mannen friades i hovrätten lämnade hon Södertälje och flyttade till hemlig ort. Jag ringde henne från HD och berättade domen och hon var överlycklig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Balkongfallet i Hovsjö

Mer i ämnet