Hör Esme Öztürk berätta om arbetet på äldreboendet Foto: Maja Flygt/SVT

Esme får ”testjobba” på äldreboendet: Det är en stor chans för mig

Uppdaterad
Publicerad

Fler utlandsfödda kvinnor ska få jobb. Det är Telge tillväxt förhoppningar när en ny arbetsmarknadssatsning dragit igång i Södertälje. En av kvinnorna som har varit arbetslös en längre tid är Esme Öztürk.

– Det är svårt, alla jobb vill att man ska ha erfarenhet, men man måste få börja först, säger hon.

Enligt Telge tillväxt finns det cirka 3 000 kvinnor som är arbetslösa i Södertälje kommun varav hälften av dem har varit arbetslösa mer än ett år.

Kvinnorna i projektet anställs via Telge tillväxt, och placeras sen på två av kommunens äldreboenden, samtidigt som de får extra stöd och möjligheter att exempelvis studera svenska.

Förhoppningen är att flera av kvinnorna ska komma in på arbetsmarknaden – samtidigt som man säkrar den framtida personalförsörjningen inom äldrevården.

Varför ska de få ett jobb via er istället för att söka jobb inom äldrevården direkt?

– Jag tror många här har sökt jobb väldigt frekvent, precis som de flesta andra arbetslösa. I den här modellen får man möjlighet till anställning som innebär att prova något konkret där man också har tryggheten i att komma ut till en verksamhet med lite vägledning i början av sitt yrkesverksamma liv, säger Ingela Nylund Watz (S), styrelsesordförande på Telge tillväxt.

Många utlandsfödda kvinnor arbetslösa i Stockholms län

Statistik från arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten har ökat i Stockholms län i samband med coronapandemin. Gruppen med störst andel arbetslösa är kvinnor födda i utomeuropeiska länder. Så här såg det ut i länet i februari:

Foto: SVT

Hör Emse Öztürk berätta mer om vad arbetsträningen betyder för henne i videon.

Pilotprojektet i korthet

  • Telge tillväxt är ett samarbete mellan Södertälje kommun, näringslivet och arbetsförmedlingen.
  • Sammanlagt var det cirka hundra kvinnor som visade intresse för tjänsterna och utifrån dem har 8 personer valts ut för att prova på arbetslivet i tre månader.
  • Satsningen riktar sig till utrikesfödda kvinnor i åldrarna 25 till 45 som har varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen i minst sex månader.
  • De anställs av Telge tillväxt, men är placerade på två av kommunens äldreboende, Oxbackshemmet och Ljungbackens äldreboende.
  • Kvinnorna ska bland annat ha uttalat intresse för omsorg och klara av ett språktest.
  • Målet är att hälften av deltagarna ska gå vidare till studier eller anställning efter projektet.
  • Arbetssättet har ursprung i ett tidigare projekt som har riktat in sig på att få ungdomar in i arbetslivet.

Källa: Telge tillväxt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.