På måndagen föll domen mot flera män som stod åtalade för grov narkotikasmuggling, varav en utav männen pekats ut som ledare för Södertäljenätverket. Foto: SVT

Utpekad ledare för Södertäljenätverket döms för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Sex män dömdes idag vid Södertälje tingsrätt för grova narkotikabrott. En av dem har pekats ut som ledare för Södertäljenätverket. Männen kunde gripas i våras med hjälp utav dekrypterade meddelanden från Encrochat.

Förra året beslagtog Tullverket en lastbil i Trelleborgs hamn då de under en inspektion av lastbilen hittade 309 kilo cannabisharts. När den krypterade chattjänsten Encrochat knäcktes i år kunde lastbilen kopplas till sex män varav en utav dem utpekats som ledare för Södertäljenätverket.

Rättegången mot männen inleddes 14 april 2021 i Södertälje tingsrätt, och på måndagen föll domen.

En 35-årig man från Västerås ska ha organiserat narkotikasmugglingen från Spanien. Han döms till 11 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Den 29-årige mannen, som utpekats som ledare för Södertäljenätverket, döms till grovt narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott. Han döms till fem år och två månaders fängelse medan en 35-årig man som utpekats vara hans högra hand döms till 4 år och 8 månaders fängelse för samma brottsrubriceringar.

Video: Internationell knarksmuggling kopplas till Södertälje (14 april 2021)

SVT:s reporter Aida Arslanovic ger dig en inblick i knarkhärvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.