Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rayan Fadil tycker att det är dåligt att alla inte röstar. Följ med till valdistrikt 55 i Ronna där 7 av 10 struntar i att rösta. Foto: SVT/Rosanna Lindén

Valdeltagandet rasade i Södertälje – minskade med 8,4 procentenheter

Publicerad

För tredje valet i rad sjunker valdeltagandet i Södertälje – och denna gång rejält. Valdeltagandet i kommunalvalet i Södertälje rasar från 69,9 procent till 61,5 procent enligt valmyndighetens preliminära siffror.

– Det är sorgligt att folk inte utnyttjar sin rätt att rösta, vi ser ju att valdeltagande sjunker och det är ju ett problem för demokratin på sikt, säger Viktoria Hjulström (S), ordförande styrgruppen för valfrämjande åtgärder.

Södertälje har länge haft områden med lägst andel valdeltagande i landet. I norra Ronna valde sju av tio av de röstberättigade att avstå från att gå till valurnorna.

– Det finns inget parti jag kan tänka mig att rösta på, säger Ronnabon Feria Alzaro.

Följ med SVT till norra Ronna och hör vad Ronnaborna själva har att säga om den dystra statistiken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet