Parkeringen vid Sorbonhuset är en av två platser i Södertälje centrum som nu får två timmars gratis parkering efter beslut i tekniska nämnden. Foto: Nada Razooq/SVT

Vändningen: Två platser i centrum kan få fri parkering

Uppdaterad
Publicerad

Det blir två timmars fri parkering på parkeringen vid Sorbonhuset och Torekällskolans parkering. Det beslutade tekniska nämnden idag.

– Vi har hela tiden haft ambitionen att hitta en mer långsiktig parkeringslösning, säger Alexander Rosenberg (M), nämndens ordförande.

Beslutet ska också tas slutgiltigt i kommunstyrelsen och på kommunfullmäktige men på sammanträdet idag var tekniska nämnden eniga.

Under pandemin införde Södertälje kommun två timmars fri parkering vid Södertälje station, Torekällskolan och intill Tom Tits, men under hösten meddelade de styrande att det skulle tas bort vid årsskiftet.

Orsaken var att gratistimmarna varit kostsamma sett till effekten, sa tekniska nämndens ordförande Alexander Rosenberg (M) till SVT då.

Från och med 1 april

Men nu svänger alltså nämnden och beslutade under onsdagen att två timmars fri parkering ska införas på parkeringen vid Sorbonhuset och Torekällskolans parkering från och med den första april.

– Den politiska majoriteten har hela tiden haft ambitionen att hitta en mer långsiktig parkeringslösning än den som tillkom under pandemin. Nu hoppas vi att detta blir det och att det ska komma både stadskärnans besökare och näringsliv till del, säger Alexander Rosenberg.

Beslutet innebär också att parkeringsautomaterna på de platserna tas bort och att endast app kommer kunna användas. Detta för att det ska bli omöjligt för bilisterna att först använda automaten och sen appen för att parkera gratis längre än två timmar.

Finns utbrett parkeringsfusk

Förvaltningen som tagit fram förslaget menar att det idag finns ett utbrett parkeringsfusk på grund av systemet med både automater och appar.

Kommunens kostnader för det här beräknas för 2024 bli tre miljoner kronor, vilket den styrande majoriteten inte budgeterat för. Kostnaderna bedöms dock rymmas inom tekniska nämndens budget för i år.

En utvärdering av effekterna ska presenteras senast den 31 oktober 2024 och beslutar politikerna att gratisparkeringen ska blir permanent ska de kostnaderna framåt tas från den ordinarie budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.