Agneta Jöhnk, SKL, vill se en lagändring med ett flexiblare regelverk för att få fram fler AT-platser. Foto: TT och Thomas Carlgren

Rekordlång väntetid för AT-läkare – SKL kräver lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Tiden det tar för läkarstudenter att få en allmäntjänstgöring (AT) är längre än den någonsin varit. I Södertälje är väntetiden längst – drygt två år. Anledningen är föråldrad lagstiftning, menar Sveriges kommuner och Landsting (SKL), som kräver en lagändring.

Drygt tio månader tar det i snitt för en läkare att få sin AT-tjänst, en ökning men 50 procent jämfört med år 2008. Det visar den årliga undersökning som Sveriges yngre läkares förening (SYLF) gör bland sina medlemmar sedan 2008.

På bara ett år har väntetiderna ökat i 15 av 21 landsting och regioner och ökningen är värst i Norrbotten där ökningen är 150 procent.

Brist på AT-platser

Längst i Södertälje: ”Kan se det positivt”

I dagsläget har Stockholm läns landsting längst väntetid på 19,8 månader, följt av landstinget i Uppsala län med 15,2 månader, och Jämtlands läns landsting med 11,7 månader.

Allra längst är väntetiden på Södertälje sjukhus där det tar 27 månader att få en AT-tjänst. 

– Jag kan se det positivt. Vi har ju en fördel som kan rekrytera de som har lång erfarenhet. Det är en fri arbetsmarknad och det finns AT-tjänster i hela landet. Alla kan inte vara i Stockholm som är attraktivt. Man har ett val att vikariera under tiden eller söka sig någon annanstans i landet, säger Sven Klaesson, tillförordnad vd för Södertälje sjukhus.

– Sjukhusen kan inte tänka på sig själva, det är ett nationellt problem. Det måste finnas en nationell samordning som landstingen inte klarar av i nuläget och där måste Socialstyrelsen ta ett större ansvar, säger SYLF:s ordförande Jonas Ålebring.

Förlegad lagstiftning

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har landstingen en skyldighet att se till att det finns tillräckligt många AT-tjänster för alla nyutexaminerade läkare. Även de läkare som utbildats utomlands ska kunna genomföra sin allmäntjänstgöring och få läkarlegitimation i Sverige.

Arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges kommuner och Landsting (SKL) ser samma problem som SYLF men poängterar också att det har skett en ökning av AT-platser. Bara i Stockholm ska antalet AT-platser utökas med hundra tjänster.

SKL: Regeringen måste göra ändringar

Men SKL anser att den lagstiftning som finns just nu är föråldrad. Det behövs en lagändring med ett flexiblare regelverk för att få fram fler platser.

– Jag tycker att det ska ske fort. För då kan vi hitta fler AT-platser. Vi har ett gammalt regelverk för AT-tjänstgöringen. Vi har en patientsäkerhetsförordning och föreskrifter från socialstyrelsen som vi fick i början av 90-talet. De delarna måste regeringen ändra för då skulle vi kunna få fram fler AT-platser, säger Agneta Jöhnk, chef avdelningen för arbetsgivarpolitik.

Fakta

Så många månader är väntetiden i ditt landsting

Stockholms 19,8

Uppsala 15,2

Jämtlands 11,7

Västmanland 11,2

Gotland 10,0

Skåne 9,8

Västerbottens 9,7

Västra Götaland 9,6

Norrbottens g 9,4

Sörmland 9,1

Värmland 9,1

Jönköpings län 8,8

Halland 8,4

Blekinge 7,9

Östergötland 7,7

Gävleborg 7,3

Örebro 7,2

Kronoberg 6,7

Västernorrland 5,8

Dalarna 5,1

Det är allmäntjänstgöring (AT)

Läkarnas AT är en reglerad och tidsbegränsad utbildningstjänst som ska introducera nya läkare till yrket. Den ska minst vara 18 månader och är förutsättningen för att läkare ska få legitimation och kunna påbörja en specialiseringstjänstgöring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet