Hör verksamhetschefen om ”utomhusväntrummet” i klippet: ”Det skapar lugn och trygghet”. Foto: SVT/Ellinor Knoxborn

Covid-anpassningar blir kvar på akuten – ökar tryggheten för vårdpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Väntrum med kösystem utomhus var en av flera anpassningar som infördes under pandemin för att minska antalet patienter inne på akuten vid Södertälje sjukhus.

Nu har sjukhuset beslutat att behålla utomhusväntrummet även framöver.

Dörren in till akutmottagningen har varit låst sedan 2017. Under pandemin valde man att även flytta ut kölappar och nummerpresentatör. Det har lett till att patienter men framförallt personal känt en ökad känsla av trygghet.

– Situationer med hot och våld är ibland gängrelaterade. Det kan vara anhöriga till patienter som kräver olika saker eller har en annan agenda. Ibland är det patienter som inte tycker att vi motsvarar deras önskemål om vård, säger Hillevi Nilsson, verksamhetschef akutmottagningen.

Samtidigt har vissa patienter upplev utomhusväntan negativ.

– Man vet inte riktigt vad det är man väntar på, trots att vi försöker skylta, men väntan här ute brukar vara max 10-15 minuter här ute, säger Hillevi Nilsson.

I klippet berättar Hillevi Nilsson mer om det hot och våld som vårdpersonalen möter: ”Alla akutmottagningar har mycket hot, våld och trakasserier.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.