Foto: SVT/Samy Dahlman

Nykvarns kommun inför ny checklista efter misshandeln på Lugnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter misshandeln på äldreboendet Lugnet, där en dement man misstänks för att ha misshandlat sex medboende med ett tillhygge, har nu en ny checklista för nyinflyttade upprättats på äldreboendet. Men kunskapen om kriminella handlingar hos demenssjuka måste samtidigt höjas, anser Madeleine Liljegren.

– Det här är något som både rättsväsendet och sjukvården behöver bli bättre på, säger hon.

Madeleine Liljegren är ST-läkare i psykiatri och har doktorerat i ämnet kriminella beteenden hos demenssjuka. Hon menar att det är sällsynt att polis behöver tillkallas till äldreboenden, men att det ibland kan behövas.

”Ofta kan man lugna situationen”

– Det är väldigt viktigt att det finns personal som har kunskap om de här olika sjukdomarna och hur de kan yttra sig. Sedan är det klart att om det blir en säkerhetsfråga måste man ibland tillkalla väktare eller polis, men ofta kan man lugna situationen enbart genom ett korrekt bemötande, säger Liljegren, som tycker att samhället generellt behöver få bättre kunskap om kriminellt beteende hos dementa.

Se Nykvarns vård- och omsorgschef berätta om händelsen på Lugnet och vad man gjort för att förhindra att det ska hända igen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.