Vargtiken som nu är skjuten fångades på bild av en naturfotograf i somras. Foto: Petter Rybäck

Vargtiken i Sjundareviret skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Vargtiken i Sjundareviret sköts idag av en hundägare några mil utanför Nykvarn.

Enligt uppgift ska vargen ha varit på väg att attackera en hund.

Tidigt på tisdagsmorgonen sköts en av vargarna i Sjundareviret. Det rör sig om tiken som ska ha varit på väg att angripa en hund, enligt Länsstyrelsen i Stockholm.

Hundägaren ska då ha förhindrat attacken genom att fälla vargen, allt enligt paragraf 28 i jaktförordningen (som innebär att att man får bedriva skyddsjakt i stunden för att skydda hus- och tamdjur).

Vargarna i Sjundareviret

– Mannen har försökt skrämma vargen genom att först skrika. Det ska inte ha hjälpt. Sen har han försökt skjuta skrämskott och det hjälpte inte heller, så då sköt han vargen, säger Göran Åström på Länsstyrelsen i Stockholm

Finns valpar kvar i reviret

Hunden klarade sig oskadd, och själva nedfällningen av vargen skedde inte i närheten av de gårdar där fåren angreps.

– Vår bedömning är att tiken är fälld med stöd av paragraf 28, och djuret har nu förts till Statens veterinärmedicinska anstalt för närmare undersökning.

– Det finns valpar kvar i reviret.  Jag kan inte säga när det var men vi har fått in uppgift om en observation på vad man tror är en av valparna. Valparna klarar sig bättre om det finns ett vuxet djur kvar, säger Göran Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet