Foto: TT

Varnar för elbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Flera Södertäljebor berättar nu att personer som uppger sig ha ett samarbete med Telge energi har ringt på hemma hos dem och begärt personuppgifter.

Vid 15-tiden på onsdagen ringde en man på hemma hos Fairooz Andriws i Hovsjö i Södertälje. Mannen sa att han representerade ett elbolag som samarbetar med Telge energi.

Fairooz Andriws

– Han sa att Telge energi skulle byta namn och att han hade ett tillfälligt erbjudande. Jag sa att jag inte var intresserad, men han ville att jag skulle lämna mina personuppgifter. Allt kändes fel och han verkade nervös, säger hon.

”Det var skumt”

Hon berättar att anhöriga varit med om samma sak och flera personer på sociala medier vittnar om liknande händelser, bland annat Emelie Duvefjord i Saltskog.

– En ung kille ringde på dörren i dag och sa att han hade ett bra erbjudande. Han frågade då hur mycket jag betalade i månaden för min el och sa att han ville se min senaste faktura. Han verkade stressad och det hela kändes skumt, så jag sa att jag inte ville hämta den. Då gick han bara, säger hon till SVT Nyheter Södertälje.

”Oacceptabelt”

Samma elbolag, vars medarbetare ringt på hemma hos boende i Södertälje, har tidigare uppgett att man har haft ett samarbete med Telge energi, när man rekryterat elkunder på gator och torg i Södertälje.

– Vi har inget samarbete med det här bolaget och vi ska definitivt inte byta namn. Vi har tidigare varit i kontakt med bolaget och påtalat problemet och vi har inte haft några medarbetare som ringt på hos folk de senaste dagarna. Nu måste vi gå till botten med vad som har hänt, för det är oacceptabelt om våra kunder blir förvirrade och felaktigt behandlade, säger Petra Hallebrant, kund- och kommunikationschef för Telge energi.

Viktigt att inte äldre blir lurade

Polisen har i nuläget inte fått några anmälningar om händelserna.

– Det är viktigt att äldre och de som inte kan svenska så bra inte blir lurade och därför vill jag varna andra och jag kommer att polisanmäla händelsen, säger Fairooz Andriws.

Här svarar elbolagets vd på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer