Sedan början av maj är det förbjudet att fylla sin pool med kommunalt dricksvatten i Södertälje och Nykvarn. Foto: SVT

Vattenbristen försvårar för poolägare

Publicerad

Trenden att bygga pool hemma växer sig allt starkare. Samtidigt hotar vattenbrist i länet, och i Södertälje och Nykvarns kommuner råder förbud mot att fylla sin pool med kommunalt dricksvatten.

Att ha pool hemma blir allt vanligare. Vårens och sommarens låga grundvattennivåer kan dock sätta käppar i hjulet för badsugna.

I början av maj beslutade Södertälje och Nykvarn att införa ett förbud mot bevattning, vilket bland annat innebär att poolägare inte får fylla sina pooler med kommunalt dricksvatten.

LÄS MER: Förbjudet med bevattning i Södertälje

Hämtar vatten från sjöar

Även poolföretaget Folkpool i Järna har att förhålla sig till vattenbristen.

Magnus Holgersson, produktansvarig Folkpool. Foto: SVT

– Det är lite jobbigt. Vi har fått använda tankbilar som hämtar vatten från sjöar för att klara av det. Nu har butiken här i Järna investerat i en egen tank för att säkra vattendistributionen, säger Magnus Holgersson, produktansvarig.

Att hämta vatten från sjöar är också ett tips Magnus Holgersson ger till kunder. Vattnet behöver dock genomgå en reningsprocess.

– Man behöver rena det lite extra. Poolens filter får jobba några dagar och så får man köra lite extra desinficering med klor, så har man ett klart vatten på några dagar.

LÄS MER: Snåla på vattnet – brist hotar i hela länet

En del vatten dunstar bort

Hur mycket vatten en pool förbrukar avgörs av flera faktorer, men främst modell och utrustning.

– En del vatten försvinner genom avdunstning, men de flesta pooler har någon form av överdrag som gör att avdunstningen minskar eller försvinner helt.

Magnus Holgersson säger att han, trots att poolbranschen vuxit rejält de senaste tio åren, upplever att vattenbristen skapar en viss tveksamhet hos kunder.

– Det finns en liten oro och det är en del frågor, så det är säkert en del som funderar en gång extra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.