Foto: SVT/TT

Snåla på vattnet – brist hotar i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Skärgården kan bli hårt drabbad av vattenbrist i sommar. Redan är grundvattennivåerna mycket låga och värre blir det när alla flyttar ut till sina sommarstugor.

Trots regnet senaste dagarna hotar vattenbrist i Stockholms län efter långa och torra perioder. Grundvattennivåerna ligger mycket under de normala, enligt Staten geologiska undersökning, SGU. De som riskerar att drabbas värst är hushåll med brunnar i skärgården.

– Många av de kommunala vattenverken i länet tar inte vatten från grundvattnet utan från sjöar, däremot kan det bli problem i skärgården. Är det lägre grundvattennivå är det större risk att saltvatten tränger in i brunnarna, säger Malva Ahlkrona, handläggare på vattenverksamheten på Länsstyrelsen i Stockholm.

Torkan 2017

Pumpas för mycket grundvatten upp kan saltvatten tränga in och förstöra grundvattnet för lång tid framöver.

Snåla på vattnet

Malva Ahlkrona uppmanar till försiktighet med vattnet.

– Man kan låta bli att vattna eller tvätta bilen om man är i skärgården, se till att diskmaskinen är full innan man kör den och liknande saker.

I Värmdö kommun har man kommunalt vatten ute på skärgårdsön Sandön med Sandhamn, och där är redan vattenbrist. Kommunen säger att man måste vara försiktig så att grundvattnet inte förstörs. Det är förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet till att vattna med slang, tvätta båtar med slang eller fylla på pooler.

Regnet kommer för sent

Att det har regnat senaste dagarna spelar ingen större roll för grundvattennivån menar Malva Ahlkrona.

– Det är för sent, det regn som kommer nu går till växtligheten.

I Södertälje och Nykvarns kommuner kommer det kommunala dricksvattnet från grundvattnet och där råder bevattningsförbud sedan 2 maj.

Det här är grundvatten och så här spar du på det

Grundvatten är det vatten i den del av jorden eller berggrunden där hålrummen är helt vattenfyllda. I vanliga fall fylls grundvattnet på under den kalla halvan av året och används framför allt under sommaren, då det går åt mer till vattning, båt- biltvätt, pooler och annat.

Under sommaren och hösten är det alltid lägre grundvattennivåer men inför årets sommar är det dåligt utgångsläger. Efter långa och torra perioder är grundvattnet lågt redan innan sommaren börjat.

Så här kan man spara vatten:

• Samla regnvatten i tunnor för bevattning

• Fyll disk- och tvättmaskin fulla innan start

• Installera snålspolande kranar och duschmunstycken

• Ta korta duschar och stäng av vattnet medan du schamponerar

• Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna

• Ha en kanna kallt vatten i kylen istälelt för att låta kranen rinna för att få det kallt

Källa: SGU, Värmdö kommun, Telge nät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet