Juristen Negin Amirekhtiar ser att socialtjänsten ofta har svårt att hjälpa hedersutsatta unga kvinnor på ett bra sätt. Foto: SVT/Pressbild

Juristens kritik mot socialtjänsten: Ta hedersförtrycket på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänstens kunskaper om hedersförtryck måste bli bättre. Det menar juristen Negin Amirekthiar som har sett många unga kvinnor fara illa till följd av bristande kompetens. – Kontakta inte den unga kvinnans familj det första du gör. Ta förtrycket på allvar, säger hon.

Den första myndighet som hedersutsatta unga kvinnor kommer i kontakt med är oftast socialtjänsten. Därför är det av högsta vikt att kunskapen om de här frågorna blir bättre där. Det säger juristen Negin Amirekhtiar som har inriktat sig mot kvinnofridskränkningar.

– I min yrkesverksamhet möter jag alltför många som inte har den kunskap som krävs. Jag tycker inte att man ska arbeta med de här frågorna om man inte har kunskapen för att det kan gå så fel, säger hon.

”Tjejen kan giftas bort”

Negin Amirekhtiar som arbetar på advokatbyrån Elisabeth Fritz AB med kontor i Södertälje och Stockholm kommer i kontakt med många unga kvinnor som är hårt kontrollerade av sin familj.

– Om man träffar fel person i början av processen, när man har tagit det stora steget att bryta sig loss från sin familj, så kan det sätta sina spår. Förlorar vi dem där kan vi förlora dem för alltid.

Hon uppmanar socialtjänsten att tänka efter.

– Kontakta inte den unga kvinnans familj det första du gör. Ta förtrycket på allvar.

Hon beskriver att ett felaktigt handläggande hos socialtjänsten kan få ”förödande konsekvenser”.

– Den första tiden är jätteakut. Om vi inte agerar rätt kan situationen snabbt eskalera och tjejen kan till exempel giftas bort i hemlandet.

Krav på grundkurs

Hon anser att det borde vara ett krav på arbetsplatser som kommer i kontakt med hedersutsatta unga kvinnor att alla medarbetare får gå en grundläggande kurs.

– Och det finns organisationer, nätverk och personer som har kunskaper om det här och är beredda att rycka in så ingen kan skylla på att det inte finns tillräckligt med resurser för att lära personalen om det här ämnet.

Utbrett problem i Södertälje

I samband med den internationella kvinnodagen föreläser Negin Amirekthiar på Tjejhuset, en fritidsgård för tjejer, i Södertälje. Förra året uppgav hela 95 procent av de kvinnor som kontaktade kvinnojouren i Södertälje att de hade hedersrelaterade problem.

– Vi hoppas kunna plocka upp de tjejer som känner att de lever i det här. Hjälpa dem att våga ta steget och be om hjälp, säger Negin Amirekhtiar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.