Anders Kumlander. Foto: SVT

Vidar vårdcentral läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu går ägarstiftelsen Vidarkliniken i konkurs. Och från och med september läggs också vårdcentralen i Järna ned.

SVT har tidigare rapporterat om att man tvingats stänga ner både sjukhuset och apoteket. Idag gick man också ut med att ägarstiftelsen går i konkurs och att vårdcentralen, som huserar i Järna centrum, också läggs ner.

– Vi har informerat våra medarbetare om det här; det funkar inte, säger Anders Kumlander som är stiftelsens ordförande.

Vidarkliniken

Känner sorg

Lite drygt 5.000 patienter är listade på vårdcentralen och ett 30-tal medarbetare berörs av konkursen.

– Jag känner sorg. Det är svårt att förstå varför man från politiskt håll har motarbetat det här när den här vården är så eftertraktad. Det känns absurt.

Fick svårt ekonomiskt

Anders Kumlander pratar om ”okunniga politiker” och region Stockholms beslut att inte förlänga avtalet med Vidarkliniken som skäl till att man nu har fått kämpa med ekonomin.

– När det beslutet togs tappade vi två tredjedelar av finansieringen. Och vi har då ändå haft politiskt stöd från alla politiska färger sedan 1985.

– Men på senare tid har man byggt upp halmgubbar, som man slåss mot.

”Mycket av medicinen är meningslös”

Ella Bohlin (KD) är vårdlandstingsråd och har tidigare uttalat sig för SVT om den antroposofiska vården i Järna.

– Tyvärr är det så att mycket av alternativmedicinen inte är verkningsfull, och faktiskt meningslös. Region Stockholm ska inte ägna sig åt lurendrejerier. Då drabbas patienterna i slutändan.

Frågan är om det här är spikan i kistan för antroposofisk vård i Sverige. Anders Kumlander igen:

– Nej, människor med den här kunskapen finns ju fortfarande kvar. Och medicinerna finns i alla grannländer. Men det blir väl som innan 1985: folk importerar medicin som man vill ha, men som inte finns i just Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vidarkliniken

Mer i ämnet