Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Marcus Ericsson/TT

Ygeman: Jag ska se till att det blir fler poliser i förorterna

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning mot räddningstjänsten och hot mot ambulanspersonal. Anders Ygeman (S) utesluter inte hårdare straff för att minska våldet.

– Vi måste titta på varje åtgärd vi kan för att möta hotet och våldet mot blåljuspersonal, säger inrikesministern till SVT Nyheter Stockholm.

Våld och hot mot bland annat poliser, brandmän och ambulanspersonal ökar. Moderaterna i Stockholms läns landsting ställer krav på att Anders Ygeman (S) ska öka säkerheten för blåljuspersonalen. På fredagen träffade inrikesministern de inblandade aktörerna för ett möte, där skärpta straff för våld mot utrycknings-personal var ett av de konkreta förslagen.

– Jag utesluter inte skärpta straff. Vi måste titta på varje åtgärd vi kan för att möta hotet och våldet mot blåljuspersonal, säger Anders Ygeman.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Vill arbeta förebyggande

Men framför allt måste de förebyggande insatserna förbättras, enligt Ygeman. Bland annat diskuterades hur hotfulla situationer ska dämpas. Det kan bli tal om hårdare straff, men inrikesministern vill analysera det alternativet först.

– Det är oacceptabelt att ge sig på folk som jobbar i blåljusyrkena och det ska vara kraftiga påföljder för den som gör det.

”Finns helt klart mer att göra i Stockholm”

Har du några tankar om läget här i Stockholmsområdet i jämförelse med övriga Sverige?

– Jag kan inte jämföra talen, men det finns helt klart mer att göra för landstinget i Stockholm när det gäller att förebygga våld och hot mot ambulanspersonal.

Vad får dig att tänka att det gör det?

– För att representanter för ambulanssjukvårare i Stockholm tog upp just det på mötet i dag, hur man tidigare haft ett aktivt förebyggande arbete och att det numera tyvärr saknas, fortsätter Ygeman.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) säger till SVT Nyheter Stockholm, som kommentar till uttalandet, att ambulanspersonal i Stockholms läns landsting har i sitt uppdrag att arbeta förebyggande gentemot allmänheten, men hon utesluter inte att det arbetet skulle kunna göras mer strukturerat.

Minskade hot i Malmö

Enligt Ygeman har räddningstjänsten Syd drastiskt minskat hoten mot sin personal i Malmö. De har träffat skolelever och knackat dörr för att nå ut till de boende i problemområden samt har ett praktikprogram som flera på mötet var intresserade av och som ministern lovordar.

– De har speciella program för strulputtarna där de får praktisera i räddningstjänsten, ett helt års program.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Mer i ämnet