Foto: Maria Lapenkova/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny akutbil på plats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den sörmländska ambulanssjukvården fått sin soloakutbil. Bilen kommer främst att rycka ut på larm i de östra delarna av länet.

– När vi fattade beslut om att göra den här investeringen var syftet att förstärka den totala ambulanssjukvården i Sörmland. Om projektet faller väl ut är jag säker på att vi kommer att se fler fordon av den här typen i länet, säger Thomas af Bjur (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i ett uttalande.

En soloakutbil eller ”single responder” är en akutbil med en sjuksköterska som snabbt ska komma till en olycksplats för att göra de första insatserna innan en vanlig ambulans hunnit fram.

– Det här är ett spännande projekt som gör att vi kan minska responstiden i områden där vi haft svårt att nå målet vid så kallade prio 1 uppdrag. Vi vill även utveckla samverkan med övrig sjukvård som finns i området med singlerespondern, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik (M) är dock inte lika förtjust över akutbilen.

– I dag är bara en av tre ambulanser i tid i Gnesta. Därför behövs en dygnet-runt-ambulans och inte en så kallad single responder. De används lämpligast i storstäder med tillräckligt patientunderlag. Vårt vallöfte är tre miljoner kronor till en riktig ambulans i Gnesta.

Soloaktutbilen utgår från ambulansstationen i Nyköping, men kommer framförallt att finnas i Gnesta med omnejd under dag och kvällstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer