Åhörare på väg in i rättssalen på måndagsmorgonen. Foto: Cecilia Persson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Extremt stark DNA-bevisning”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot de två män, 31 och 39 år gamla, som misstänks för grov våldtäkt respektive våldtäkt mot en kvinna i Strängnäs i augusti i somras. Båda nekar till brott.

Kvinnan var på väg hem från en bar när hon blev överfallen och våldtagen vid två olika tillfällen.

Åklagaren yrkar på att 31-åringen ska dömas för grov våldtäkt för att tillsammans med en okänd man ha överfallit, knuffat omkull och våldtagit kvinnan. Enligt åtalet ska 31-åringen även ha spottat kvinnan i ansiktet.

Åklagaren yrkar på att även 39-åringen ska dömas för våldtäkt på kvinnan. Denna ägde rum utomhus på Frejastråket tidigare samma kväll.

Sexofredande på krog

31-åringen åtalas också för sexuellt ofredande mot en annan kvinna  på en restaurang i Strängnäs tidigare samma kväll, då han ska ha tryckt sitt skrev mot en kvinna och försökt kyssa henne enligt åklagaren.

Även kvinnan som blev sexuellt ofredad på krogen ska ha fått springa från Tosteröbron med sin väninna eftersom de ska ha blivit rädda för 31-åringen som gått omkring där. Det var efter detta som han ska ha överfallit den då redan våldtagna kvinnan tillsammans med en okänd man.

Extremt stark DNA-bevisning”

DNA i form av sperma har hittats på ett par trosor från den första våldtäkten. 

Sperma hittades också i gräset vid den andra våldtäkten.

Nationellt forensiskt centrum i Linköping har analyserat spermaproven och sakkunnig därifrån ser bevisningen som ”extremt stark” för att det är 39-åringens sperma på trosan samt 31-åringens sperma från gräspartiet. Spår av sperma har också hittats på målsägandes kropp.

Detta enligt åklagarens redogörelse. 

Förnekar gärningarna

Åklagaren Henrik Olin kommer vid slutpläderingen att yrka på ett långt fängelsestraff samt att båda männen ska utvisas ur Sverige.

De åtalade förnekar gärningarna och bestrider samtliga åtalspunkter.

Den våldtagna kvinnans försvarare yrkar på skadestånd på totalt nära 285.000 kronor.

Rättegången pågår i dag och i morgon. I morgon ska vittnen höras i rättegången.

Stora delar av rättegången sker bakom stängda dörrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Mer i ämnet