Åklagare Henrik Olin presenterar utredningen tillsammans kommisarie Lars Franzell och utredaren Yakup Irak. Foto: Per Karlsson/SVT

Två män åtalas för dubbelvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalades två personer misstänkta för våldtäkt och grov våldtäkt. Dubbelvåldtäkter som ska ha skett i Strängnäs i augusti i år.

Det var i slutet av augusti som en kvinna våldtogs på väg hem från krogen. Efter det har en omfattande polisutredning pågått och som i dag utmynnar i ett åtal mot två personer. Den ena misstänks för våldtäkt och den andra för grov våldtäkt och sexuellt ofredande.

Fem personer har varit misstänkta i utredningen, tre har friats från misstankar men två har alltså nu kunnat knytas till händelsen med hjälp av DNA och det är dessa som i dag åtalas.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

En 39-åring åtalas för våldtäkt och en 31-åring åtalas för grov våldtäkt och sexuellt ofredande. Under en presskonferens ledd av åklagare Henrik Olin presenterades åtalet på tisdagen.

Brottet 31-åringen är misstänkts för anses vara grovt dels eftersom två personer varit inblandade och dels för att det är fråga om en andra våldtäkt på samma kvinna vid samma tillfälle.

”Tar sig hem och ringer polis”

Enligt åtalet ska kvinnan på väg hem efter en krogkväll ha våldtagits två gånger på kort tid inom ett begräsat område och sedan tagit sig hem.

– Offret tar sig hem och ringer polis, hon har blåmärken och blöder i underlivet, säger åklagare Henrik Olin på presskonferensen.

De två misstänkta har kunnat knytas till åtalet med hjälp av sperma som sedan DNA-matchats med de misstänkta. 31-åringen pekades ut av vittnen och 39-åringen greps efter ”omfattande topsning”, enligt polisens utredare.

39-åringen förnekar brott säger försvararen Thomas Jönsson.

– Han förnekar att han har haft samlag med kvinnan, varken frivilligt samlag eller med tvång, säger han.

En tredje gärningsman

Arbetet med att DNA-identifiera en ny misstänkt, en tredje ännu okänd gärningsman som man också hittat sperma ifrån pågår fortfarande.

Rättegången äger rum på måndag och tisdag nästa vecka. Åklagaren kommer att yrka på långa fänglesestraff och utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Mer i ämnet