Flickan på mellanstadiet blev vid ett tillfälle misshandlad på skolgården (bilden föreställer inte flickan eller skolan som artikeln handlar om). Foto: TT

Mamman: ”De drog ner hennes byxor och juckade mot henne”

Uppdaterad
Publicerad

En flicka på mellanstadiet fick sina byxor neddragna i matsalen på en skola i Eskilstuna. Hon kallades fitta och hora – och blev slagen på skolgården. Till sist tvingades flickan lämna skolan. Förövarna blev kvar. Detta enligt en anmälan, som nu granskas av två olika myndigheter.

Den här texten publicerades 5 oktober 2016, och har just nu stor spridning i sociala medier.

Flickan var nio år när hon kom ny till en klass i Eskilstuna. Påhoppen från några jämnåriga pojkar på skolan började omgående. Det framgår av en anmälan till Skolinspektionen, som nu utreds av både Barn- och elevombudet och Diskrimineringsombudsmannen.

”Hon var blond och söt”

– Vi fick förklarat för oss av en skolpersonal att vår dotter var blond och söt och därför spännande att ge sig på. Hon hade skinn på näsan och det gjorde det ännu roligare för dem, berättar mamman för SVT Nyheter Sörmland.

Trots att föräldrarna påtalade problem med kläder och saker som försvann och verbala kränkningar mot flickan så hände inget påtagligt.

Drog ner flickans byxor

Istället förvärrades hennes situation. Vid ett tillfälle misshandlades flickan på skolgården, vilket kuratorn på skolan blev vittne till och sedan polisanmälde. Men anmälan lades ner eftersom pojkarna inte var straffmyndiga.

LÄS MER: Skolpojke tvingades söka vård flera gånger

Attackerna blev allt mer sexuella, enligt mamman.

– Min dotter stod med en bricka i matsalen. Då drog de ner hennes byxor och juckade mot henne medan alla såg på.

– Trakasserierna var kända på skolan.

Kallades för ”hora”

Enligt anmälan till Skolinspektionen var denna händelse en i raden av övergrepp. Pojkarna ska även ha hållit fast flickan, kallat henne för ”fitta” och ”hora” och även kränkt henne på bussen till och från skolan.

Situationen blev så allvarlig att bussbolaget erbjöd sig att köra flicka ensam till och från skolan, vilket också gjordes under en tid. Men inte ens det hindrade pojkarna.

– En dag sprang gruppen före henne hem till skolan och omringade henne utanför hemmet. De hotade med att ”plocka henne”, berättar mamman.

Verkningslösa åtgärder

Av anmälan till Skolinspektionen framgår att flickans föräldrar och skolledning träffats flera gånger. Enligt föräldrarna har mötena varit resultatlösa:

– En pojke flyttades, men kom snart tillbaka. Pojkarna har funnits kvar på skolan och de har stött på varandra. Mobbningen har kunnat fortsätta, säger hon.

Diskrimineringsombudsmannen har nu inlett en granskning av fallet. DO ska utreda de delar som handlar om att flickan ska ha utsatts för kränkningar kopplade till sitt kön.

Läs mer: Kommunen anser att skolan inte gjort tillräckligt

Hans Ringström är grundskolechef i Eskilstuna:

– Det är inte något nytt ärende, så mycket kan jag säga. Vi tittar på detta och kommer att återkomma med svar om några dagar, säger han.

Två utredningar parallellt

Barn- och elevombudet vid Statens skolinspektion avser att utreda de delar i anmälan som faller under kränkande behandling i skollagens mening.

Flickans mamma ser fram emot en grundlig utredning av skolans hantering av fallet:

Hur mår din dotter idag?

– Mycket bättre. Hon har börjat på en ny skola. Kränkningarna har upphört.

SVT Nyheter Sörmland söker skolans rektor. Biträdande rektor har avböjt att kommentera det enskilda ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.