Anmälan om övergrepp: Skolpojke tvingades söka vård flera gånger

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har en pojke på en skola i Eskilstuna fått uppsöka sjukvård efter fysiska övergrepp, enligt en anmälan från en anhörig. Nu vill Barn- och elevombudet ha flera svar från Eskilstuna kommun om händelserna.

Det rör sig om en pojke på mellanstadiet som under en längre tid utsatts för kränkande behandling, enligt anmälan.

Under en period eskalerade kränkningarna, menar anmälaren och beskriver en allvarlig händelse där pojken blev illa skadad och tvingades söka vård.

Kort därefter ska han åter ha blivit fysiskt utsatt, och fått uppsöka sjukvården igen.

Kommunen krävs på svar

Och några dagar senare ska samma sak ha upprepats ännu en gång.

– Då sa läkaren att han var tvungen att stanna hemma en vecka för att skadorna skulle läka ordentligt. Han har missat flera dagar i skolan på grund av detta, säger en anhörig.

Nu vill Barn- och elevombudet att Eskilstunas barn- och utbildningsförvaltning svarar på en rad frågor kopplade till ärendet. Bland annat vill man veta om skolan anser att eleven har kränkts och – om så är fallet – vilka åtgärder som satts in för att stoppa mobbningen.

Rektor vill lägga kraft framåt

Skolans rektor menar att skolan inte har någon entydig bild av vad som har hänt:

– Vi kan inte få fram fakta om hur allt har gått till. Vi har fått olika versioner och olika bilder när vi pratat med barn som varit med. De två senaste händelserna har dessutom inträffat efter skoltid, säger rektorn.

Rektorn tycker att det viktigaste nu är att lägga kraft på att skapa trygghet och säkerhet framåt.

”Ska gå till botten”

– Vi ska gå till botten med att det här inte händer igen. Om en anhörig gör en anmälan har vi inte lyckats med tryggheten och säkerheten, säger rektorn.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om ett annat ärende som Barn- och elevombudet utreder, och där Eskilstuna kommun har uppmanats att yttra sig.

Det handlar om en flicka som enligt en anmälan utsatts för sexuella övergrepp och mobbning. Bland annat ska hon ha fått sina byxor neddragna i matsalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer