Foto: Jessica Gow / TT

Tioåring köpte appar för nästan 18 000 kronor – mamman anmäler Google

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Oxelösund har anmält Google play till Allmänna reklamationsnämnden för att hennes son köpt spelappar för nästan 18 000 kronor. Hon menar att hennes 10-åriga son inte visste vad han gjorde.

Det var i maj som kvinnan fick ett sms från sin bank om att hennes kredit hade tagit slut.

– Jag ringde upp och de frågade om jag spelade på Google Play, för i går spelades det för nästan 18 000 kronor på tre timmar, säger kvinnan som vill vara anonym.

”Min son blev alldeles blek”

Enligt kvinnan var det hennes tioårige son som köpt saker i olika spel via en surfplatta. Flest transaktioner gällde spelet ”Monsters” där det enskilt dyraste köpet var nästan 1300 kronor.

– Jag blev så upprörd att jag åkte hem tidigare från jobbet. Min son blev alldeles blek och började gråta. Han sa att han inte trodde att det var på riktigt, att han inte visste.

Kvinnan vände sig först till sin bank för hjälp i frågan men utan något resultat.

Hon kontaktade även Google play för att kräva återbetalning, men svaret hon fick från it-jätten var att det tyvärr inte ingår i deras policy.

Kräver pengarna tillbaka

Kvinnan har anmält företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och kräver att Google play häver köpen och betalar tillbaka pengarna.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Google gnuggar väl händerna men även de borde ju förstå att det är något som inte stämmer om någon spelar upp nästan 18 000 på tre timmar, säger kvinnan.

ARN kommer nu att pröva ärendet och lämna en rekommendation på hur tvisten ska lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.