Foto: TT

100 platser fanns att söka – tre lärarstudenter är kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på behöriga lärare inom grundskolan. Men från Mälardalens högskola examineras som bäst bara tre lärarstudenter nu i januari.

Det har gått fem år sedan det nya lärarprogrammet sjösattes i Sverige 2011.

Fler har valt att börja läsa till lärare sedan dess, men avhoppen från ämneslärarutbildningen har varit stora, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet som presenterades i våras.

Få kvar till sista terminen

Från Mälardalens högskola (MDH) examineras som mest bara tre ämneslärare. Så många är registrerade på programmets sista kurs som examineras nu i januari.

– Det här är oroande siffror med tanke på att det här är lärare som både ska täcka upp i Sörmland och Västmanland, säger Jessica Olsson, ordförande för Lärarnas riksförbund i Eskilstuna.

När det nya lärarprogrammet startade 2011 fanns 100 studieplatser att söka på MDH. Men intresset var svalt och det var bara 30 studenter som påbörjade utbildningen.

Och till programmets sista termin är endast tre studenter registrerade.

Om dessa tre sedan kommer ut som färdiga lärare beror på om de får godkända betyg på sina examensarbeten.

”En väldigt lång utbildning”

– Bara för att du kommer in på en utbildning så innebär det inte att du med automatik kommer ut, säger Pia Lindberg, chef för akademin för utbildning, kultur och kommunikation på MDH.

– Vi hade väldigt få sökande till vår ämneslärarutbildning när den första gången startade läsåret 2011/2012. Men det är också en väldigt långt utbildning, upp till fem och ett halvt år, som ställer höga krav på studenterna. Och så har vi haft en del avhopp, säger hon.

Bland de MDH-studenter som nu gör sin sista termin på ämneslärarutbildningen finns bara en med inriktning mot årskurs 7-9.

Det är också på den inriktningen från ämneslärarprogrammet som avhoppen är som störst. Mer än var tredje lämnar programmet i förtid.

– En del byter efter ett tag till en annan inriktning på lärarutbildningen, en del inser snabbt att det nog inte är lärare de ska bli, säger Pia Lindberg.

En sökande per plats

I genomsnitt går det en sökande till varje studieplats på ämneslärarprogrammet på MDH. Det innebär att det endast krävs godkända betyg och behörighet från gymnasiet för att antas till utbildningen.

En hel del lärarstudenter klarar inte ämnesfördjupningen, enligt Pia Lindberg.

– Vi erbjuder mycket hjälp och stöd för att de ska klara studierna, säger hon.

Lärarnas riksförbund i Eskilstuna bekymras över det stora antalet obehöriga lärare inom grundskolan. Jessica Olsson efterlyser fler behöriga kollegor.

– Det kan inte fortsätta så här. Man behöver införa lämplighetstester och höja statusen på utbildningen. Eventuellt också minska antalet utbildningsorter.

Studentkullar på MDH som avslutar sin utbildning i januari 2017

Ämneslärarprogrammet för gymnasieskolan: 2 st

Ämneslärarprogrammet grundskola 7-9: 1 st

Förskollärarprogrammet Eskilstuna: 39 st

Förskollärarprogrammet Västerås: 40 st

Mälardalens högskola har även grundlärarutbildning F-3 och 4-6, men högskolan fick examensrättigheterna för dessa program senare vilket innebär att dessa ännu inte kommit fram till examen än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.