Av de 120 statliga jobb som lovades till Katrineholm via flytten av Strålsäkerhetsmyndigheten så ser bara 50 ut att bli verklighet när flyttlasset går i höst. Foto: SVT/Robin Persson

120 statliga jobb lovades till Katrineholm – blir bara 50

Uppdaterad
Publicerad

När det i augusti blev klart att delar av Strålsäkerhetsmyndigheten skulle flyttas till Katrineholm gav regeringen löfte om 120 jobb till staden. Men när flyttlasset går i höst så blir det bara 50 jobb till kontoret, enligt myndigheten.

I slutet av augusti 2017 presenterade regeringen nyheten att delar av Strålsäkerhetsmyndigheten skulle flyttas från Solna till Katrineholm. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven (S) var på plats i Katrineholm och meddelade att flytten skulle generera runt 120 arbetstillfällen till staden.

Men under tiden flytten har utretts har den siffran reducerats kraftigt.

Enligt en intern promemoria fastslogs det av Strålsäkerhetsmyndigheten i mitten av september att det rimliga var att bemanna kontoret i Katrineholm med 50 anställda vid flytten och att ambitionen ska vara att öka det till 70 befattningar inom 5-10 år.

– Vad enskilda statsråd säger på presskonferenser är ju inte det som regeringen beslutar. Regeringen har gett oss ett beslut som vi har tolkat, säger Fredrik Hassel, ställföreträdande generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Siffran försvann i beslut

I beslutet från regeringen står det inget om 120 arbetstillfällen. Där står istället att man ska flytta ”en så stor del av myndighetens verksamhet som möjligt” till Katrineholm.

Civilminister Ardalan Shekarabi menar att siffran 120 var en uppskattning som gjordes inför presentationen i augusti.

– Jag måste fördjupa mig i detta, men självklart så måste myndigheten få ha ett visst handlingsutrymme att anpassa flytten till den verksamhet de har, säger han.

Det var i augusti som Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven presenterade Strålsäkerhetsmyndighetens flytt till Katrineholm. Foto: TT

”Kommer att följa upp”

Enligt Shekarabi är det viktigt att flyttar som denna får effekt.

– Vi vill ju att fler statliga tjänster ska flyttas från Stockholm till andra delar av landet, som Katrineholm i detta fall. Vi kommer att följa upp detta, säger Ardalan Shekarabi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.