Stefan Löfven besökte under onsdagen Katrineholm för att presentera en nyhet. Foto: TT/Lena Hammarbäck

Statlig myndighet flyttas till Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten flyttas till Katrineholm. Detta meddelade civilminister Ardalan Shekarabi, S, på en presskonferens idag.

På onsdagen kallade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi till presskonferens på Näringslivscentrum i Katrineholm. En nyhet skulle presenteras och stalltipset var att en statlig myndighet skulle flyttas från Stockholm till Katrineholm.

Det blev också beskedet. En del av Strålsäkerhetsmyndigheten flyttar till Katrineholm. Idag arbetar drygt 300 personer på myndigheten.

Myndighetsflytten

– För Katrineholm handlar detta om 120 anställda, säger Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi Foto: TT

”Här ser vi en stor potential”

Omlokaliseringen kommer vara färdig den 30 november 2018.

– Katrineholm är en medelstor svensk kommun med ett strategiskt läge mitt i en tillväxtregion. Inom en radie på 15 mil nås i Katrineholm en tredjedel av Sveriges befolkning. Här ser vi en stor potential och en stor förhoppning om att den personal som finns på myndigheten ska välja att följa med till Katrineholm, säger Ardalan Shekarabi.

LÄS MER: Regeringen planerar utflyttningar av myndigheter

Katrineholm förlorade omkring 400 arbetstillfällen när Ericsson lade ned sin verksamhet i staden 2015. Den politiska ledningen har sedan dess krävt hjälp från regeringen. Bland annat genom att flytta statliga jobb till Katrineholm.

”Får mer kompetens till kommunen”

Göran Dahlström

Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström, S, var mycket nöjd efter onsdagens besked.

– Det här är jätteroligt. Det är mycket bättre än jag någonsin hade kunnat hoppats på. Det här stärker vårt självförtroende. Vi har många unga som lämnar Katrineholm för att studera på annan ort, det här kan innebära att fler kan komma tillbaka och få ett kvalificerat jobb här, säger han.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare gjort en granskning av utlokalisering av statliga myndigheter. Den visade att en stor del av de som jobbar på myndigheterna i Sörmland bor i Stockholm och kritiker beskriver utlokaliseringen som symbolpolitik.

Hela granskningen hittar du här.

Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten verkar för att privatpersoner och yrkesverksamma inte ska komma till skada till följd av strålning. Myndigheten informerar om och bedriver tillsyn av bland annat kärnbränslehantering, kärnenergianläggningar och andra verksamheter med strålning. Dygnet runt finns beredskap för hantering av strålningsolyckor och spridning av radioaktiva ämnen.

Källe: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myndighetsflytten

Mer i ämnet