Foto: TT

Beskedet: Nio nya myndigheter berörs av flytt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen fortsätter att flytta hela eller delar av myndigheter från Stockholm och ut i landet. Totalt drygt 900 statliga jobb berörs.
– Sverige ska hålla ihop, säger statsminister Stefan Löfven (S).

På torsdag kommer regeringen fatta beslut om att flytta en rad statliga jobb från Stockholm till bland annat Malmö, Kristianstad, Göteborg, Borås, och Botkyrka. Tullverket flyttar 30 tjänster till Malmö från Stockholm. Även Myndigheten för tillgängliga medier flyttar till Malmö med drygt hundra jobb.

– Ingen del ska känna sig övergiven av staten. Det är slut på förra regeringens Stockholmsfixering, säger statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på Tullverket i Malmö.

Utlokaliseras från Stockholm

Utöver dessa myndigheter kommer Inspektionen för socialförsäkringar (ISF) att flytta till Göteborg och delar av Arbetsmiljöverket till Mölndal. Regeringen presenterar också att Swedac flyttar till Borås och att delar av Trafikverket omlokaliseras till Kristianstad.

Även delar av Kronofogdemyndigheten flyttar till Kristianstad, Luleå och Sundsvall. Civilminister Ardalan Shekarabi säger att regeringen vill få stopp på att myndigheter, på eget initiativ, flyttar jobb till Stockholm.

– Vi måste få stopp på smygcentraliseringen, säger han under pressträffen.

500 tjänster från Sida flyttas

Tidigare under dagen meddelade vice statsminister Isabella Lövin (MP) att 500 tjänster från biståndsorganet Sida flyttas från Stockholms innerstad till Botkyrka utanför Stockholm.

– Genom att lokalisera Sida till Botkyrka bidrar regeringen till att öka den statliga närvaron i Stockholms ytterområden och stärka legitimiteten i och med att staten finns närvarande på fler orter, säger hon under en pressträff.

Dagens besked innebär att ytterligare runt 900 statliga tjänster ska utlokaliseras från Stockholm till andra delar i landet.

Regeringen har som mål att 2.000 statliga jobb ska ha omlokaliserats eller tillkommit utanför Stockholms innerstad under innevarande mandatperiod – med beskeden i dag har regeringen uppnått det.

Delar av Tullverkets huvudkontor i Stockholm till Malmö

Sidas huvudkontor flyttas till Botkyrka

Inspektionen för socialförsäkringen från Stockholm till Göteborg

Myndigheten för tillgängliga medier från Stockholm till Malmö

Delar av Trafikverket till Kristianstad

Swedac från Stockholm till Borås

Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm

Polarforskningssekretariatet till Luleå

Myndigheten för kulturanalys till Göteborg

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö

Delar av ESF-rådet till Gävle

Delar av Universitets- och högskolerådet till Visby

Delar av Tillväxtverket till Östersund och Malmö

Delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar

Delar av Statistiska centralbyrån till Örebro

Delar av Arbetsmiljöverket till Mölndal

Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå

Källa: Regeringen, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myndighetsflytten

Mer i ämnet