Arbetsdomstolen anser att arbetstagare vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med om arbetsplatsen flyttas till annan ort. Foto: TT

Facken förlorar om myndighetsflytt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetstagare vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med om arbetsplatsen flyttas till annan ort.

Det beslutar Arbetsdomstolen som därmed avslår fackens begäran om att en påtvingad flytt inte ska behöva resultera i att den anställde måste säga upp sig själv om man inte vill flytta med.

Facken har varit kritiska till att myndigheter ska flyttas från Stockholm och anser att arbetsskyldigheten bara borde gälla där myndigheten var placerad när anställningen påbörjades.

Förutom Fastighetsmäklarinspektionen, som det aktuella fallet i Arbetsdomstolen handlar om, står flera myndighetsflyttar med hundratals statliga jobb på tur efter tidigare beslut av regeringen.

På sikt har regeringen pratat om uppemot 10.000 jobb som kan komma att flytta ut i landet, från framför allt Stockholm.

Domen innebär att de anställda som inte vill följa med får säga upp sig, vilket innebär att man blir utan uppsägningslön och får karensdagar i a-kassan.

-Det känns som en katastrof för många, säger en person vid en av de sju berörda myndigheterna som vill vara anonym till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myndighetsflytten

Mer i ämnet