• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Den decentraliseringpolitik regeringen för, anser Britta Lejon inte vara den rätta medicinen för att få hela Sverige att leva. Foto: TT

Facket: ”Finns bättre sätt att få hela Sverige att leva”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största statliga fackförbund, ST, är kritiskt till regeringens fortsatta decentralisering av myndigheter.

– Det här bara att flytta jobb. Det innebär inte ökad och förbättrad service, säger förbundsordförande Britta Lejon till SVT Nyheter.

LÄS MER: Sju myndigheter flyttas från Stockholm

Hon håller med att det behövs en ökad statlig närvaro på många håll ute i landet och är mycket kritisk till den utveckling som skett i landet de senaste decennierna. Enligt Lejon har hälften av statstjänstemännen försvunnit inom staten sedan hon tillträdde.

Myndighetsflytten

Men den decentraliseringpolitik regeringen för, anser Britta Lejon inte vara den rätta medicinen för att få hela Sverige att leva.

LÄS MER: Fack stämmer staten för myndighetsflytt

– Det som regeringen gör i dag ger inte fler jobb i landet. Det innebär inte ökad och förbättrad service som vi skulle behöva se. Det här är att flytta jobb, säger hon.

Hon ser flera skäl till att vara kritisk mot regeringen Löfvens recept för att få hela Sverige att leva.

”Medlemmars liv rycks upp”

– Flera hundra av våra medlemmar blir av med jobben och får sina liv uppryckta. Vi är också kritiska till att regeringen inte tar hänsyn till de tidigare utlokaliseringarna av statliga verksamheter.

– Statskontoret och Riksrevisionen har visat att verksamheterna har fungerat negativt under några år och det är väldigt få som väljer att flytta med, säger Lejon.

Hon hänvisar till tidigare rapporter från Statskontoret och Riksrevisionen att det tar flera år innan de nya utlokaliserade myndigheterna börjar fungera.

”Ta vara på erfarenheterna”

– Det tar tid för myndigheterna innan man har hitttat rätt kompetens, att anställa folk och få verksamheten att rulla.

Britta Lejon vill i stället att regeringen blir bättre på att ta vara på tidigare erfarenheter från flyttar av till exempel E-hälsomyndigheten och Fastighetsmäklarinspektionen.

– Varje flytt har visat att varje statligt jobb har kostat en miljon kronor. Vi tycker det finns bättre sätt att se till hela Sverige lever och har en bra statlig service. Det handlar om att anställa fler inom till exempel Polisen,  Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Även akademikernas fack Saco-S går hårt åt beslutet.

”Tidigare erfarenheter av att omlokalisera visar att det är mycket kostsamt att och att verksamheterna påverkas negativt. Detta har tunga expertmyndigheter som Riksrevisionen och Statskontoret visat i utredningar. Regeringen borde lyssna experterna och avbryta planerna på att flytta ut myndigheter”, skriver Saco-S ordförande Lena Emanuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myndighetsflytten

Mer i ämnet