Körförbudrisken skapar högt tryck hos bilprovningarna. Martin Sjöbom som är stationschef på en bilprovning i Sörmland berättar om läget Foto: SVT

1200 bilar i Sörmland kan få körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1200 bilar i Sörmland riskerar att beläggas med körförbud om en dryg vecka. Transportstyrelsen manar nu sörmlänningarna att besikta bilen i tid om man vill ut på vägarna.

Det är bilar som inte genomgått en kontroll efter att de nya besikningsreglerna infördes 20 maj. Gör man inte det blir det körförbund från 1 juni.

De nya reglerna innebär att man kommer behöva besiktiga sin bil var 14:e månad. Förändringen är en anpassning till EU-lagstiftning.

Nya reglerna mer flexibla

Enligt Transportstyrelsen finns det finns stora fördelar med det nya systemet.

– Tidigare, om du hade en husbil och ville åka utomlands på vintern men du hade besiktningstid i december, blev det problem. Nu slipper du det och kan besiktiga när du vill, säger Hans Cassepirerre, utredare på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.