Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar psykologen och forskaren Erik Andersson vilka som är de vanligaste tvångstankarna och handlingarna. Foto: TT

Smitta och tabu: Här är de vanligaste tvångstankarna

Uppdaterad
Publicerad

Mellan en och två procent har diagnosen OCD, eller tvångssyndrom, och ännu fler besväras av tvångstankar – men inte till den grad att de söker hjälp.

Ofta uppkommer tvångstankar och tvångshandlingar i tonåren, och både kvinnor och män drabbas i lika stor utsträckning. Till stor del beror tvångstankar på ärftliga faktorer.

– Det studier har visat är att mellan 50 och 70 procent kan härledas till ärftliga faktorer, så en stor del i att man utvecklar OCD beror på ärftligheten. Men det är inte så att bara för att det är ärftligt går det inte att påverka sen, säger psykologen och forskaren vid Karolinska institutet, Erik Andersson.

Skillnad mellan tvångstankar och handlingar

En person som har tvångstankar tar till tvångshandlingar – för att lindra obehaget som tanken ger.

– Tvångstankar är tankar som väcker ångest. Tvångshandlingarna är det man gör för att lindra den ångest som kommer med tvångstankarna. Men tvångshandlingar kan också vara tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.