• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Man med svart tröja står framför ett hus och tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan vara väldigt utmanad i föräldrarollen” – hör Tobias Wahlqvist berätta om hur tvångstankarna har påverkat honom och hur han gjorde för att må bättre. Foto: Serafia Olausson/SVT

Tobias från Oxelösund lever med tvångstankar: ”Finns en missuppfattning om OCD”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie från Karolinska institutet drabbas många småbarnsföräldrar av tvångstankar. Oxelösundsbon Tobias Wahlqvist, 29, har levt med tvångstankar sedan han var barn – och tog hjälp i samband med att han skulle bli pappa.

Rädslan av att vara en dålig människa och göra fel fick honom att om och om igen gå i genom vardagshändelser i huvudet – något som i sin tur blev en tvångshandling.

– Det är ett arbete som hela tiden maler på i huvudet, vid sidan av allt annat som man måste ha för sig i vardagen, säger han.

Ett exempel är när han var liten och kastade en sten på skolgården. Han var övertygad om att stenen hade sönder en glasruta på skolan, trots att den inte ens var i närheten.

– Jag mådde så fruktansvärt dåligt och hade ett enormt dåligt samvete i flera dagar.

Sökte hjälp för tvångssyndrom

I början av 20-årsåldern sökte Tobias hjälp och han fick diagnosen tvångssyndrom, OCD. Han har sedan dess gått i kognitiv beteendeterapi i olika omgångar. Den senaste gången var när han skulle bli pappa för första gången.

– Jag tänkte att nu ska jag ta tag i det här en gång för alla och kände att jag blev mycket bättre. Det är jag otroligt glad för, det hade nog inte varit lätt annars.

Missuppfattning om OCD

Enligt Tobias är det många som har en felaktig bild av vad diagnosen innebär.

– Det finns en missuppfattning om vad OCD är, många förknippar det med ordning. Om man till exempel tycker om att sortera böckerna i bokhyllan för att det blir fint och man mår bra när man gör det – det är väl hur bra som helst, då har man en snygg bokhylla.

– Men om man inte kan släppa tanken på att det är någonting fel med ordningen på böckerna och måste ändra för att sedan göra det om och om igen, då är det OCD.

Drivs av att lindra obehag

Det är något som forskaren vid Karolinska institutet, Erik Andersson instämmer i.

– OCD drivs av att man vill lindra ett starkt obehag som man får av obehagliga tankar och då gör man det genom tvångshandlingar.

I videoklippet ovanför berättar Tobias Wahlqvist mer om hur det är att leva med tvångstankar och vad som han har gjort att han nu mår bättre.

Tvångssyndrom (OCD)

• OCD är en förkortning av engelskans obsessive-compulsive disorder.

• Vid tvångssyndrom drabbas man av både tvångstankar och tvångshandlingar.

• Tvångshandlingarna kan förvärras över tid och ta allt mer tid från vardagslivet, och gå ut över jobb, skola och sociala aktiviteter.

• Tvångstankar och tvångshandlingar brukar förvärras ju mer man oroar sig och försöker undvika dem.

• Man ska söka vård om man har besvär som blir ett hinder i vardagen.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.