Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen och docenten, Erik Andersson, berätta om varför en stor del av småbarnsföräldrar drabbas av OCD. Foto: SVT, TT

En av fem småbarnsföräldrar har tvångstankar: Många är rädda att göra sitt barn illa

Uppdaterad
Publicerad

Att kasta sitt barn från en hög höjd eller råka bränna eller kväva barnet är exempel på tvångstankar som kan drabba småbarnsföräldrar. Och trots att tankarna kan verka extrema är de vanliga. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

20 procent av småbarnsföräldrar har ganska stora besvär av tvångstankar – som gör att de har svårt att fokusera på annat, visar studien.

Betyder inte att man vill skada

Tankarna betyder dock inte att man löper högre risk att faktiskt skada sitt barn.

– Om man har tvångstankar så betyder det per definition inte att man är farlig. Då är man bara överdrivet rädd för tankarna, säger Erik Andersson, som forskar om tvångssyndrom vid Karolinska institutet.

– Sedan finns det personer som faktiskt skadar sina barn, men då är de per definition inte överdrivet rädda för tankarna.

Viktigt att söka hjälp för tvångssyndrom

Om man har mycket tvångstankar som småbarnsförälder är det, trots det, viktigt att söka hjälp för sin egen skull.

– Oavsett tänker jag att man kan ta kontakt med sin vårdcentral om man besväras mycket av jobbiga tankar och ta det därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.