Under årets räkning noterades 125 havsörnar. Foto: Ole-Tommy Pedersen/TT

125 havsörnar räknade: ”Det är en halvering”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen genomfördes den årliga örnräkningen från Nynäshamn i öster, längs Mälaren och Hjälmaren vidare till Vättern och området kring Tiveden. Totalt observerades 125 örnar, vilket är en halvering jämfört med förra årets resultat. Men det finns ingen anledning till att vara orolig, menar Sten Ullerstad som är projektledare för örnräkningen.

Att det har varit en mild vinter tros ha påverkat årets resultat.

– Det är en halvering från förra året. Det beror helt och hållet på vädret. Vi hade nog räknat med ännu sämre resultat med tanke på att vi har barmark men framför allt för att vi inte har någon is på sjöarna. Vi har inga yrkesfiskare ute och lägger ut överskottfisk och annat gott åt de här vännerna. De har dragit åt andra håll där det finns mer käk, så det här är inget bekymmersamt, säger Sten Ullerstad.

Varför räknar man örnarna?

– Det är ett sätt att hålla koll på örnstammen. Havsörnen är en del av översta delen av näringskedjan, precis som du och jag. Mår havsörnarna skapligt så mår även du och jag det miljömässigt. Så det är en miljöindikator om man kan uttrycka sig så. Och det är den man vill hålla koll på.

89 räkningsplatser

Årets räkning omfattade 89 platser i fem olika län och i 25 kommuner. Flest örnar noterades vi Mälaren väster om Hjulstabron där man räknade till 67 havsörnar. På östra sidan av Hjulstabron noterades 19 havsörnar och vid Hjälmaren inklusive Tysslingen och Kvismaren räknades 16 havsörnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.