Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan du hjälpa bina i din närhet. Hör Inger Kullberg, ordförande Eskilstuna biodlarförening. Foto: svt

15 000 surrande bin flyttar in i Rothoffsparken i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbar är något som hör sommaren till. Men antalet bin, bland annat vildbin, som pollinerar jordgubbsplantorna har minskat. Och utan bin – inga jordgubbar.

– Utan bin skulle vi inte ha någon mat att äta, säger Inger Kullberg, ordförande i Eskilstuna biodlarförening.

För att öka intresset och förståelsen för de viktiga pollinatörerna har Eskilstuna kommun, i samband med Eskilstuna biodlareförening, för tredje året satt ut en demonstrationskupa i Rothoffsparken.

– Besökarna ska komma bina nära och verkligen kunna studera dem i kupan, säger Hanna Nordin, parkingenjör.

Kupan kan öppnas och man kan titta in på de arbetande bina. Inflygningen till kupan sker bakom en vägg. Bin sticker bara om de känner sig hotade – men att bina skulle anfalla besökare och lekande barn tror inte biodlarföreningen.

– Bina är intresserade av blommor och pollen, de är inte intresserad av vår macka på samma sätt som en geting är, säger Inger Kullberg.

Kupan invigdes under måndagen

Kupan invigdes under måndagen, den internationella bidagen. Varje lördag hela sommaren kommer biodlare att vara på plats för att svara på frågor om bina och på honungens dag – 20 augusti, plockas kupan bort för det här året.

– Förhoppningsvis kommer ett nytt gäng med bin nästa år, för vi älskar att ha bin här, säger Hanna Nordin.

Bina är viktiga för vår mat, hör vad du kan göra hemma för att hjälpa till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.