En 15-årig pojke åtalas misstänkt för att ha försett två jämnåriga med cannabispreparerade gummibjörnar. Foto: SVT

15-åring misstänks ha gett jämnåriga ”knarkbjörnar”

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke åtalas misstänkt för att ha försett två jämnåriga med cannabispreparerade gummibjörnar.

– Jag menar att de här björnarna är farliga, därför har jag valt att åtala honom för narkotikabrott istället för ringa narkotikabrott. Trots att det rör sig om en väldigt liten mängd, säger åklagare Rahima Ortac i Nyköping.

I slutet av maj fördes två tonåringa till Nyköpings lasarett efter att de ätit av tre stycken narkotikapreparerade godisbjörnar.

Enligt åklagaren är det oklart om det handlar om försäljning men samtliga parter har varit välinförstådda med att godiset innehöll  tetrahydrocannabinol.

”Björnarna är farliga”

– Jag menar att dessa björnar är farliga. Eftersom det är oklart hur de tas upp av kroppen och vilka konsekvenser det kan medföra för hälsan.

Det är också en av anledningarna  till att åklagaren har valt att åtala pojken för narkotikabrott istället för ringa narkotikabrott.

Erkänner brott

Åklagarens bevisning bygger på en sms-konversation samt ett erkännande från tonåringen.

15-åringen åtalas även för ringa narkotikabrott eftersom han själv använt cannabis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.