Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hovrätten river upp friande dom – 17-åringen döms för Nyforsmordet Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hovrätten river upp friande dom – 17-åringen döms för Nyforsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 år gamla pojken friades av tingsrätten för mordet på en 16-åring i Nyfors förra året. Nu döms han till sluten ungdomsvård i två år och tio månader efter att hovrätten rivit upp tingsrättens friande dom.

– Hovrätten har gjort en noggrann prövning av den här bevisningen som lagts fram och kommer fram till att det samlade bevisvärdet leder till att det är ställt utom rimlig tvivel att 17-åringen är gärningsmannen, säger Henrik Matz, hovrättsråd på Svea hovrätt.

Det var i mitten av september förra året som en 16 år gammal pojke sköts till döds i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna. I samband med utredningen greps en jämngammal pojke och kom att misstänkas för mordet.

Stor del av bevisningen har byggt på vittnesuppgifter men också på teknisk bevisning i form av kläder som hittats i en källare i närheten av brottsplatsen. Kläder som ska ha burits av den i dag 17-åriga pojken.

Friades av tingsrätten

17-åringen har hela tiden nekat till brott och frikändes av tingsrätten som menade att bevisen inte höll. Bland annat menade domstolen att det inte är helt säkert att kläderna som hittades bara burits av 17-åringen. Dessutom att varken dna-spår eller fingeravtryck från 17-åringen hittas på mordvapnet.

Domen överklagades av åklagaren – och nu har alltså hovrätten sagt sitt. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i två år och tio månader och ska betala skadestånd på omkring 180 000 kronor.

Henrik Matz, hovrättsråd på Svea hovrätt.

Enligt domen så är det stämt utom rimlig tvivel att det var 17-åringen som sköt ihjäl 16-åringen.

– Vi gör en annan värdering av bevisingen, vi anser att den den har starkare bevisvärde än vad tingsrätten har kommit fram till. Det är ju vittnesbevisning där det också är ett vittne som pekar ut skytten, det är också dna-spår i anslutning till mordplatsen och det är en omfattande telefonanalys som visar var vissa telefoner har varit vid olika tidpunkter. Allt detta leder oss till slutsatsen att det inte råder någon tvekan om att den här 17-åringen är gärningsmannen, säger Henrik Matz, hovrättsråd på Svea hovrätt.

Hade fått 17 års fängelse

Anledningen till att han inte döms till fängelse, är enligt domen, främst hans låga ålder vid tillfället. I domen skriver man att ifall 17-åringen hade varit 21 år vid brottstillfället så hade han dömts till 17 års fängelse för mord och grovt vapenbrott. För att en person under 18 år ska dömas till fängelse krävs synnerliga skäl.

– Man tar hänsyn till att den här gärningsmannen var 16 år vid tidpunkten för brottet och då är normalpåföljden sluten ungdomsvård. När man bedömer längden på den slutna ungdomsvården så har hovrätten bland annat beaktat att den här skjutningen har skett med direkt avsikt att döda målsäganden.

Ungdomar som är mellan 15 och 18 år när de begår ett allvarligt brott kan dömas till sluten ungdomsvård i stället för fängelse.

Tiden för vården kan variera mellan 14 dagar och fyra år, beroende på brottet.

Ungdomen placeras på en speciell avdelning på något av de statliga ungdomshemmen, och får både vård och behandling.

Källa: Statens institutionsstyrelse och Domstolsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tonårsmordet i Nyfors

Mer i ämnet