Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får se över lämpligheten på den kandidaten”. Hör Vänsterpartiets distriktsombudsman Tony Rosendahl och Socialdemokraternas partiombudsman Roger Ljunggren om de dömda kandidaterna – och vilka kontroller som görs. Foto: SVT Grafik

Domarna mot partiernas kandidater i Sörmland: Rattfylleri, misshandel och narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Av cirka 1 600 personer som kandiderar till kommunfullmäktige i någon sörmländsk kommun är 19 dömda för brott någon gång de senaste fem åren. Det visar en granskning som SVT Nyheter Sörmland gjort. I några av fallen rör det sig om olika trafikförseelser, men elva personer har dömts för bland annat vålds- och narkotikabrott eller rattfylleri.

Vänsterpartiet är det parti med flest dömda kandidater i denna genomgång.

– Vi känner till några av dem, de som har varit öppna med sin bakgrund, säger Tony Rosendahl, distriktsombudsman för Vänsterpartiet i Sörmland.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

I klippet ovanför berättar han och Socialdemokraternas sörmländska partiombudsman Roger Ljunggren hur de ställer sig till uppgifterna om att flera av deras kandidater dömts för brott.

Det här har sörmländska kandidater till kommunfullmäktige dömts för sedan september 2017 efter partitillhörighet:

S: Dömdes 2018 för ringa misshandel av sin partner.

S: Dömdes 2018 för grovt rattfylleri.

S: Dömdes 2020 för bokföringsbrott efter att vid två tillfällen underlåtit att bokföra fakturor.

V: Dömdes 2020 för våldsamt motstånd i samband med att hen blev omhändertagen av polis för berusning.

V: Dömdes 2021 för flera fall av ringa narkotikabrott, narkotikabrott och brott mot knivlagen som skedde hösten 2020.

V: Dömdes 2021 för ringa narkotikabrott.

V: Dömdes 2021 för rattfylleri och ringa narkotikabrott efter att ha kört bil drogpåverkad.

V: Dömdes 2018 för ofredande efter att ha tagit tag i en annan person, knuffat omkull denne och hindrat denne från att lämna platsen.

V: Dömdes 2018 för misshandel efter att ha skurit en person på kinden med en kniv i samband med ett bråk.

Övrigt parti*: Dömdes 2021 för rattfylleri

Övrigt parti*: Dömdes 2020 för ringa stöld

Flera har dömts för trafikbrott

Ytterligare åtta personer har gjort sig skyldiga till olika trafikbrott, till exempel genom att ha kört för fort eller brutit mot någon trafikregel. Det handlar om tre moderater, en kristdemokrat, två sverigedemokrater och en kandidat för ett parti utan mandat.

En kandidat för Socialdemokraterna har dömts för vållande till kroppsskada efter att ha kört på en person vid ett övergångsställe.

Så kontrollerar partierna sina kandidater:

S: Har kandidatsamtal och tecknar symboliska avtal med sina kandidater. Se videon ovanför.

V: Har kandidatsamtal och tecknar symboliska avtal med sina kandidater. Se videon ovanför.

SD: Partiet skickar in ansökningar för sina kandidater till riksorganisationen som gör bakgrundskollar innan de godkänns.

C: ”Vi gör kontroller genom flera djupintervjuer och försöker samla så mycket information om personen som vi kan genom bakgrundssökningar på nätet och de uppgifter som är möjliga att få fram.”

M: ”Förbundet gör viss bakgrundskontroll på toppkandidaterna till region och riksdag men det är upp till varje partiförening att själva göra det på sina lokala kommunala kandidater. Varje kandidat har dock att informera om eventuella frågor som kan påverka förtroendet för dem som förtroendevalda och de skriver också under en kandidatförsäkran där de lovar att göra det.”

FI: ”Feministiskt initiativ i Gnesta har en lista där vi är antingen aktiva sedan en längre tid och känner varandra, eller så är det medlemmar som vi har bra förtroende för, eller personer som visat sin trovärdighet genom deras engagemang i civilsamhället i övrigt eller i sitt yrkesarbete.”

Vingåkerspartiet VTL: ”Vi intervjuar alla kandidater om deras bakgrund. Vi har tillit till att den blivande kandidaten tar upp sådant som kan vara relevant. Skulle det senare visa att så inte var/är fallet har vi rutiner för att hantera detta med uteslutning som en åtgärd.”

Alternativ för Sverige: ”Vi kontrollerar om kandidater är dömda för brott. Om de är det, beslutar vi i regel att inte gå vidare med kandidaturen. Om brottet är ringa eller ligger mycket långt tillbaka i tiden händer det dock att vi gör en annan bedömning, men det tillhör undantagen.”

Partiet Nyans: ”För alla partiets kandidater som godkänts som kandidater har vi en intervju och tar en snabb titt på deras sociala profiler för att få en bild om dem.”

Medborgerlig samling: ”Vi gör bakgrundskontroller. Först och främst begär vi ett utdrag ur belastningsregistret. Vi gör också en bedömning av allmän vandel på sociala medier. Det görs en bedömning från fall till fall om vad som skulle kunna vara ok. Ringa förseelser av engångskaraktär som till exempel en fortkörning eller mindre allvarliga brott där lång tid förflutet utan återfall skulle kunna vara acceptabelt.”

SVT Nyheter Sörmland har mejlat samtliga partier som har anmält kandidater till kommunfullmäktigevalen i någon av Sörmlands kommuner. De som inte redovisas ovan har inte återkommit.

Så gjorde vi granskningen

De kandidater som ingår i granskningen är de som lämnat samtycke till sin kandidatur till Valmyndigheten. Även kandidater för lokala partier och partier som i nuläget inte har mandat i någon kommun ingår i granskningen. Personer som står med på ett partis valsedlar har till den 9 september på sig att samtycka. De allra flesta sörmländska kandidaterna har lämnat samtycke. Det finns enstaka kandidater som ännu inte samtyckt.

Partier kan också ha öppna listor där vem som helst kan skriva dit vilket namn de vill. Dessa kandidater har inte kunnat granskas.

SVT:s kontroll gjordes primärt i april genom sökning på kandidaterna i researchverktyget Acta Publica som samlar domar från alla landets domstolar. De dömda kandidaterna har kontrollerats på nytt i augusti och september. Enstaka senare domar kan ha tillkommit på övriga kandidater efter att sökningen gjordes.

Kandidater för partier som i  nuläget inte har några mandat i Sörmland har betecknats som övrigt parti, eftersom det handlar om så få personer att det kan vara utpekande att tala om vilket parti det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet