Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christoffer Öqvist (M) och Anton Berglund (SD) om deras olika syn på det möjliga minoritetsstyret.

Minoriteten som vill styra Region Sörmland: ”Samma syn på utmaningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet så är det en ny politisk koalition som aspirerar på att styra Region Sörmland – i minoritet. På måndagen presenterade de fyra partierna för första gången sin gemensamma politik – som de hoppas få igenom, bland annat med stöd av SD.

Det är M, Vfp, C och KD som har gått samman i den nya koalitionen, tillsammans presenterar de bland annat ett gemensamt program på 75 punkter för att komma framåt.

– Vi är en ganska stor minoritet. Alla partier har ändå pinpointat att vi har ungefär samma syn på utmaningarna som finns i Region Sörmland, säger Christoffer Öqvist, gruppledare för Moderaterna och kandidat till att bli ordförande i regionstyrelsen.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Lägger egna budgetar

Både SD och S har förklarat att de kommer att lägga sina egna budgetförslag. Därmed står det klart att den nya minoriteten blir störst med sitt förslag, men i andra frågor kan det bli mer osäkert.

Ännu har inga förhandlingar ägt rum mellan SD och minoriteten.

– Jag har haft ett par telefonsamtal med Christoffer, men han har då enbart meddelat mig att de tänker bilda ett minoritetsstyre. Spontant tycker jag att det känns bräckligt, säger SD:s gruppledare Anton Berglund.

Överens om de stora frågorna

Berglund understryker dock att alla partier i fullmäktige är överens i de största och viktigaste frågorna som kortade vårdköer och säkrad kompetensförsörjning. Men att det gällande vissa förslag kan svänga.

– Jag är ju fri att rösta som jag vill. Lägger S en bra motion så kommer vi ju inte rösta emot av principiella skäl, säger Anton Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet