Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen höll Moderaterna och Socialdemokraterna en gemensam presskonferens där de berättade hur de vill styra Eskilstuna den kommande mandatperioden. Foto: SVT

Så vill S och M styra Eskilstuna under de kommande fyra åren

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska och moderata majoriteten i Eskilstuna har skrivit en omfattande överenskommelse där de beskriver vad de vill göra tillsammans under den kommande mandatperioden. Bland annat handlar det om ökad trygghet och en satsning på skolan.

Det handlar om ett fempunkts-program där den politiska majoriteten lägger fram vad man vill åstadkomma i Eskilstuna de närmaste fyra åren.

I programmet står bland annat att man kommer fokusera på att flytta resurser från den kommunala administrationen till kommunens huvuduppgifter.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

– Allting kostar pengar. Vi måste våga prioritera och kanske sluta göra saker för att kunna göra annat. Vi kommer göra en rejäl genomlysning av organisationen, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utförsäljning av energibolag

En annan del för att skapa mer investeringskapital innebär att man vill undersöka om det går att sälja ut en del av det kommunala energibolaget Eskilstuna energi och miljö.

Gratis frukost

Majoriteten vill också höja skolresultaten och bland förslagen kring skolan finns bland annat kostnadsfri frukost till alla elever i grundskolan.

Vidare ska näringslivet stärkas där en satsning går ut på att under en tid testa att ha öppet på krogen fram till klockan 03 på natten samtidigt som alkohol även ska kunna erbjudas vid idrottsevenemang på elitnivå.

SD kritiskt

Utöver allt det här vill majoriteten satsa mer på tryggheten i Eskilstuna.

Kim Fredriksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna, menar dock att majoriteten inte lyckats med trygghetsskapandet under de åtta år som man redan haft makten.

– Vi ser att man misslyckats med tanke på alla skjutningar som varit, så jag hoppas det här snäpps upp ordentligt framöver. Vi inom SD har lagt en rad förslag tidigare som sedan röstats ned. Bland annat handlar det om att få fler att våga vittna. Med tanke på valresultatet så hoppas jag S och M väljer att genomföra mer sverigedemokratisk politik.

I klippet svarar S- och M-majoriteten bland annat på frågan om varför det inte blivit tryggare i Eskilstuna under de år man tillsammans haft den politiska makten i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet