Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför fungerar det med blocköverskridande S- och M-samarbeten? Linus Johansson Krafve, universitetslektor i statsvetenskap på Mälardalens universitet svarar på tre frågor om fenomenet som blivit allt mer vanligt. Foto: SVT

Här samarbetar S och M i en majoritet av kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Nyköping är den senaste kommunen i Sörmland där moderater och socialdemokrater nu gått ut och sagt att man ska styra tillsammans. Sammanlagt handlar det om S- och M-styren i fem av länets kommuner – och då finns ännu inte besked från alla nio.

Katrineholm var först ut för några mandatperioder sedan. Efter det har S- och M-styren bildats i Eskilstuna, Strängnäs, Gnesta och Nyköping.

Det här innebär att en majoritet av kommunerna i Sörmland nu styrs av sådana koalitioner.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Samarbeten över de traditionella blockgränserna är näst intill ett rött skynke på riksplanet – men på kommunnivå verkar det fungera.

I klippet svarar Linus Johansson Krafve, universitetslektor i statsvetenskap på Mälardalens universitet på tre frågor om S- och M-styren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet