Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Johan Söderberg (S) och Christoffer Öqvist (M) på frågan om det blir mer moderat politik i Katrineholm framöver. Foto: SVT

Maktbalansen rubbas när S- och M-samarbete fortsätter i Katrineholm

Publicerad

Under fredagen kom beskedet. Det majoritetsstyre bestående av socialdemokrater och moderater, som styrt Katrineholms kommun under de senaste tolv åren, fortsätter. Men maktfördelningen rubbas en aning.

Det har tagit två veckor för den nygamla majoriteten att formera sig på nytt. Enligt både M och S har det berott på att man velat skynda långsamt, men att man relativt tidigt insett att den här majoritetskonstellationen varit den som fungerat bäst. Trots att Socialdemokraterna förlorat tre mandat samtidigt som Moderaterna tagit två.

– Det har känts som en bra process, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han menar att Katrineholm har en del frågor att brottas med. Exempelvis att få fler i arbete, höja resultaten i skolorna och ökad tillväxt med fler nya företag.

Mer M-ordförandeskap

Han får medhåll av moderaternas ordförande i Katrineholm, Christoffer Öqvist.

Enligt honom betyder också Moderaternas utökade mandat att partiet får fler ordförandeposter i kommunens nämnder. Sedan tidigare har de ordförandeposter i bygg- och miljönämnden samt i valnämnden.

I klippet berättar Christoffer Öqvist om två nämnder där Moderaterna kommer ta över ordförandeskapet – dessutom svarar både S och M på frågan om valresultatet kommer leda till mer moderat politik i Katrineholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet