Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helen Utsi, chef för mammografin i Region Sörmland och Karin Svensson, sektionsledare för mammografimottagningen på Mälarsjukhuset. Foto: Privat

Två av tio sörmländska kvinnor uteblir från mammografin

Publicerad

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografiundersökningar vartannat år. Screeningen, som gör att bröstcancer kan upptäckas i ett tidigt skede, räddar liv – ändå är det bara 80 procent av Sörmlands kvinnor som kommer när de kallas.

Enligt Cancerfondens senaste rapport spelar socioekonomiska faktorer en roll när det gäller benägenheten att delta i sjukvårdens cancerscreeningprogram. Det handlar bland annat om utbildningsgrad, inkomst och var man bor.

Någon socioekonomisk analys görs inte på Mälarsjukhusets mammografimottagning – men däremot är det tydligt att närheten till mottagningen är en faktor.

Bussar togs bort

Förr fanns mobila enheter, så kallade mammografibussar, som besökte kommunerna med längre avstånd till närmsta radiologiska mottagning. De har tagits bort, och någon återinförsel är inte planerad.

– De togs bort för att arbetsmiljön inte var bra, men vi såg ingen nedgång i deltagandet efter det. Det ligger stadigt på runt 80 procent i hela landet – så Sörmland sticker inte ut, säger Helen Utsi.

Eskilstuna 82 procent

Flen 75 procent

Gnesta 68 procent

Katrineholm 83 procent

Nyköping 83 procent

Oxelösund 82 procent

Strängnäs 76 procent

Trosa 78 procent

Vingåker 78 procent

Källa: Cancerfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer