Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smältverk med radioaktivt avfall brann Foto: Peter Widén / Pontus StenbergVisa alla (3)
Visa alla (3)

Smältverk med radioaktivt avfall började brinna i Studsvik

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt i ett smältverk för radioaktivt avfall i Studsvik utanför Nyköping. Räddningstjänsten har varit på plats hela natten och fortsätter sitt arbete under fredagsförmiddagen. Ingen radioaktivitet har uppmätts i området och ingen person har skadats.

Vid 18-tiden på torsdagen fick räddningstjänsten ett automatlarm från ett smältverk i Studsvik. På plats kunde räddningstjänsten konstatera att det brann i en 20 ton tung titanklump. Branden har spridit sig till byggnaden, som kommer att brinna ner.

– Vi har inte kunnat släcka med vatten, eftersom det då blir explosiva gaser. Vi har inte den mängd pulver som skulle krävas för att släcka branden, säger Henry Linnsén, brandingenjör på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Radioaktivt avfall

Företaget Cyclife Sweden som bedriver anläggningen tar hand om radioaktivt avfall från bland annat kärnkraftverk, men ingen radioaktivitet har uppmätts i området.

– Vi har tagit prover runt fastigheten och det har inte varit några förhöjda värden av radioaktivitet. Det finns ingen förhöjd risk för människa och miljö, säger Henrik Modéer, vd på Cyclife Sweden.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att produktionsverksamheten är stoppad under fredagen. Den kommer delvis att återupptas på måndag.

Henrik Modéer berättar att personalen på smältverket utrymdes när branden startade och ingen ska ha kommit till skada. Vad som orsakade branden är okänt.

Företaget Cyclife Sweden har sin anläggning i Studsvik som ligger drygt tre mil utanför Nyköping. Foto: SVT

”Vi har vinden med oss”

Enligt räddningstjänsten är branden i titanet släckt, men byggnaden brinner fortfarande. Arbetet är nu helt inriktat på att branden inte ska sprida sig till andra byggnader. Röken som bildas när titan brinner kan ge obehag, men enligt brandingenjör Henry Linnsén har man inte behövt vidta åtgärder för att skydda människor i närheten.

– Vi har vinden med oss eftersom det blåser ut mot havet. Det finns inte många byggnader i närheten, den närmaste är 1,5 kilometer bort. Det är ingen fara för allmänheten, säger han.

Räddningstjänsten är på plats med 20 brandmän och kommer att vara kvar på platsen under fredagsförmiddagen.

– Vi försöker släcka branden med hjälp av två stegbilar. Byggnaden är både bred och lång, vilket gör släckningsarbetet komplicerat, säger insatsledaren Jan Österberg, under fredagsmorgonen.

Branden inte under kontroll

Byggnaden mäter 80 gånger 60 meter och är 10 meter hög.

– Det brinner i taket och vi försöker att förhindra spridningen, säger han.

Vid 10-tiden uppger räddningstjänsten att branden fortfarande inte är under kontroll.

– Det börjar kännas bättre men vi har den inte under kontroll. Vi har börjat riva i takkonstruktionen för att lättare komma åt branden.

Hanterar avfall från kärnkraftverk

Visa

Företaget Cyclife Sweden tillhör den franska energikoncernen EDF och har 105 anställda. De hanterar metalliskt material från kärnkraftverk.  

De ägnar sig bland annat åt att återvinna, dekontaminera och smälta metaller. 

I oktober slöt företaget en överenskommelse om att behandla 15 000 ton metall från rivningsprojekt gällande kärnkraftverken Oskarshamn 1 och 2 och Barsebäck 1 och 2 som tagits ur drift. 

Tidigare bedrevs avfallshanteringen av Studsvik Nuclear AB som sålde den delen av verksamheten till EDF 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer