Ove Nilsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att myndigheten kommer att följa upp företagets åtgärder. Foto: SVT/Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten om branden i Studsvik: ”Ser allvarligt på händelsen”

Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten ser allvarligt på gårdagens händelse då en brand utbröt i ett smältverk för radioaktivt avfall i Studsvik utanför Nyköping.
– Vi kommer att följa upp företagets åtgärder, säger enhetschef Ove Nilsson.

Strålsäkerhetsmyndigheten, som är den tillsynsmyndighet som kontrollerar företag som bedriver verksamhet med strålning, har sedan branden utbröt vid 18-tiden på torsdagskvällen haft kontinuerlig kontakt med företaget Cyclife Sweden som är ansvarig för anläggningen.

– Företaget har haft kontakt med vår tjänsteman i beredskap. Det innebär att större delen av myndigheteten har fått löpande information om vad som har hänt, säger Ove Nilsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Trygga med åtgärderna

Företaget har startat en utredning enligt rutin och informerat myndigheten om utredningen. Strålsäkerhetsmyndigheten kommer i sin tur att följa utredningen och kommer även att skicka en samordnare till företaget under fredagen för att se vad man gjort hittills.

– De har informerat oss, länsstyrelsen, lokala säkerhetsnämnden och de har sin krisorganisation igång. Vi är helt trygga med de åtgärder de har vidtagit.

”Låga risker att något inträffar”

Enligt myndigheten är anläggningen klassad som beredskapskategori tre, vilket innebär att myndigheten gjort bedömningen att verksamheten inte medför någon påverkan på omgivningen.

– Det betyder att länsstyrelsen inte behöver ha en beredskapsorganisation för just den här verksamheten. Det är låga risker att något inträffar med det material som de hanterar på anläggningen, säger Ove Nilsson.

Kan tvingas bygga om anläggningen

Företaget Cyclife Sweden som tar hand om radioaktivt avfall från bland annat kärnkraftverk har under torsdagen och fredagen kontinuerligt gjort kontroller. Enligt företaget och myndigheten är det fortfarande ingen risk för varken människa eller miljö, då inga radioaktiva utsläpp har uppmätts.

– Vi ser väldigt allvarligt på händelsen och rent generellt när det inträffar bränder i olika verksamheter, målsättningen är att bränder inte ska uppstå. Vi kommer att fortsätta att följa det här och bedöma om företagets åtgärder är tillräckliga. Vi ska titta på om händelsen kommer att kräva att företaget måste bygga om hela anläggningen eller vidta andra åtgärder i framtiden för att det inte ska inträffa igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer