Havsörn fotograferad vid matning på Getterön. Foto: Privat/Mikael Nord

239 havsörnar räknade: ”Bästa året hittills”

Uppdaterad
Publicerad

Tio fler havsörnar än i fjol. Det blev resultatet av årets örnräkning, men arrangörerna säger att man räknat i underkant.

Varje år den första lördagen i mars genomförs örnräkning från Nynäshamn i öster, längs Mälaren och Hjälmaren vidare till Vättern och området kring Tiveden.

Totalt observerades 239 havsörnar. Sex kungsörnar observerades också. Det är lika många som i fjol, men var kungsörnarna sågs vill arrangörerna inte säga.

– Det är det bästa året hittills, säger Sten Ullerstad som är projektledare för örnräkningen.

Fint väder en förklaring

Flest havsörnar, 81 stycken, observerades vid Mälaren väster om Hjulstabron i Strängnäs och väg 55. Hjälmaren inklusive Kvismaren och Tysslingen är andra populära havsörnsplatser. Där sågs 71 havsörnar.

Antalet redovisade havsörnar är sannolikt i underkant, vilket är ett medvetet val från arrangörernas sida.

Tidig islossning

Sten Ullerstad säger att en förklaring till att så många havsörnar observerades i lördags kan vara att det var fint väder.

– En annan bidragande orsak kan vara att den tidiga islossningen gjort att det flutit upp mer fisk som örnarna satt och kalasade på, säger Sten Ullerstad.

Att antalet observerade kungsörnar är lika många som i fjol ser arrangörerna som ett gott resultat. Detta eftersom kungsörnarna i Sverige som helhet drabbats av ökad dödlighet, främst på grund av att örnar blivit ihjälkörda av tåget då de ätit tågdödat vilt på spåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.