Sten Ullerstad är projektledare och sammanställer räkningen. Foto: TT/SVT

Projektledaren: ”Mår örnarna bra kan också människan må bra”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år den första lördagen i mars genomförs örnräkning från Nynäshamn i öster, längs Mälaren och Hjälmaren vidare till Vättern och området kring Tiveden.

Det är medlemmar i Naturskyddsföreningens kretsar och ornitologiska klubbar i området som räknar. Sten Ullerstad är projektledare och sammanställer räkningen. 

– Det här projektet startade från början på sjuttiotalet när Naturskyddsföreningen drog igång Projekt Havsörn som en miljöindikator och då var man djupt nere mer antalet örnar, säger han. 

Men nu håller stammen med örnar på att återhämta sig och Sten menar att det är tack vare att gifter som DDT och PCB förbjöds. Vid Mälaren räknar man med att det nu finns runt 55 par och vid Hjälmaren minst 20 havsörnspar. 

Örnen är liksom människan högst upp i näringskedjan och känslig för miljöpåverkan. 

– Är det så att örnarna mår bra och att det är gott om dom kan vi hoppas på att människan mår ganska bra, säger Sten Ullerstad. 

Örnräkningen i sin nuvarande form har hållit på sedan 2004.

Örnräkningen lockar alltid många fågelintresserade runt om i länet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer