• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

En man har nu berättat att han av oaktsamhet tänt på Grafikens hus, som brann ner till grunden för tre år sedan. Foto: TT/Johan Nilsson

24-åring har tagit på sig Grafikens hus-branden

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som suttit häktad för grov mordbrand har nu tagit på sig Grafikens hus-branden. Han har i förhör sagt att han vållat den genom oaktsamhet, enligt åklagaren Henrik Olin.

Det har gått drygt tre år sedan den stora byggnaden intill Gripsholms slott brann ned till grunden. Länge låg utredningen på is, men i mars i år häktades två 24-åriga män misstänkta för grov mordbrand.

I början av april var de dock släppta igen. Åklagare Henrik Olin hänvisade då till nya uppgifter i förhör som kastat nytt ljus över utredningen.

Branden på Grafikens hus

Hävdar oaktsamhet

Idag kan Olin berätta att de nya uppgifterna som framkommit handlar om att en av de misstänkta männen tagit på sig branden.

– Han har berättat om hur det gått till och vi har genom bland annat förhör kunnat bekräfta det, säger han.

24-åringen, som är på fri fot, ska i förhör ha berättat om hur han av oaktsamhet vållat branden.

– Han är nu misstänkt för grov allmänfarlig vårdslöshet, säger Olin.

– Det är inte alls ett lika allvarligt brott och min uppfattning är att han inte kan påverka utredningen.

En avskriven

Den andra 24-årigen som satt häktad misstänkt för branden är avskriven från utredningen.

Huruvida den misstänkte mannen rent formellt erkänner brott eller inte är oklart då han inte är delgiven den nya brottsmisstanken än.

Olin menar dock att det känns som att det klarnar allt mer i utredningen.

– Det gör det absolut. Jag har haft möte med polisen nu på morgonen och min förhoppning är att den här förundersökningen ska kunna slutföras inom några veckor, max en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Grafikens hus

Mer i ämnet