Magnus Widing, miljö- och kvalitetschef vid Kfast, berättar att det pågår ett kontinuerligt arbete med att åtgärda de fastigheter som har förhöjda radonvärden. Foto: SVT

Förhöjda radonhalter i 30 procent av kommunägda bostadshusen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

30 procent av de kommunala bostadsfastigheterna i Eskilstuna har förhöjda halter av markradon, enligt en kartläggning som SVT har gjort.

Radon är en osynlig och luktfri gas som finns i luft och vatten, men även i byggnadsmaterial. Gasen sönderfaller i partiklar som fäster vid damm och kan på så sätt andas in och hamna i lungorna. Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för att drabbas av lungcancer, och radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning.

Det kommunala fastighetsbolaget, Kommunfastigheter, i Eskilstuna har 407 fastigheter i kommunen, varav 30 procent av dessa har höjda halter av radon. Gränsvärdena ligger på 200 becquerel (bq), men en del av Kommunfastigheters fastigheter mäter värden upp till 700 bq.

Rutinarbete

Enligt bolaget pågår ett kontinuerligt arbete med att åtgärda fastigheterna med förhöjda värden.

– Absolut, det håller vi på med hela tiden. Vi har ett rutinarbete kring det här, där vi har fyra avdelningar inblandade. Hela tiden mäter vi och informerar våra hyresgäster. Och vi åtgärdar och mäter igen, säger Magnus Widing, miljö- och kvalitetschef vid Kfast.

Har aldrig mätts

Samtidigt har 15 procent av Kommunfastigheters fastigheter aldrig mätts för radon.

– En orsak till det kan vara att vi har 7 600 lägenheter. Vi har kommunala fastigheter, skolor och förskolor. Vi mäter vid renoveringar, det är ett stort arbete. Vi har helt enkelt inte hunnit runt än. Vår tillsynsmyndighet är väldigt nöjda med vårt arbete, men vi vill gå igenom hela fastighetsbeståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.