Foto: SVT

Stora brister i kontroll och åtgärder mot radon

Uppdaterad
Publicerad

Radon är en radioaktiv och cancerogen gas som enligt lag ska mätas och åtgärdas för att inte orsaka skador på människors hälsa. Trots det så finns det stora brister i många kommunala bostadsbolags arbete med radon. Vår granskning visar att många bostadsbolagen brister när de gäller att kartlägga, mäta och åtgärda radon.

500 lungcancerfall om året

Vi har undersökt 17 kommuner som är särskilt utsatta för markradon, enligt Statens geologiska undersökning. Vår granskning visar på en rad allvarliga brister. I fem kommuner har omkring var tredje kommunal bostadsfastighet en eller flera lägenheter med för höga halter radon.

Göran Pershagen är professor i miljömedicin och har forskat om radon. Han reagerar på att så många bostäder fortfarande har problem med för höga radonhalter.

– Riskerna med radon har varit kända i över tjugo är. Så det är ett misslyckande att vi inte har nått längre, säger Göran Pershagen.

Bostadsbolag följer inte lagen

Vår granskning visar också att det finns kommunala bostadsbolag som inte mätt radon alls under de senaste tio åren. Och så finns det fastighetsägare som inte kan redovisa en enda radonmätning.

Radon kommer in i bostäder via marken eller byggnadsmaterial, och orsakar 500 lungcancerfall om året. Eftersom gasen är skadlig får radonhalten i bostäder inte vara över 200 becquerel. Det är strålskyddslagen och miljöbalken som reglerar fastighetsägarna och kommunernas ansvar när det gäller radon. På Strålsäkerhetsmyndigheten ser de allvarligt på bristerna som vår granskning visar.

– De följer ju i sådana fall inte det som sägs strålskyddslagen, att hålla koll på radonhalten. Det är allvarligt om de inte gör det, säger Tomas Persson, utredare på Strålssäkerhetsmyndigheten.

Kommunerna med mycket markradon

Ekerö

Eskilstuna

Falköping

Hallsberg

Hallstahammar

Huddinge

Jokkmokk

Lysekil

Nykvarn

Simrishamn

Skövde

Sollentuna

Solna

Sotenäs

Tomelilla

Örebro

Örnsköldsvik

Östersund
 

Kommunerna som inte mätt radon alls eller har genomfört icke godkända mätningar

Tomelilla

Jokkmokk

Solna

Simrishamn

Kommuner som har problem med radon i ungefär var tredje bostadsfastighet

Eskilstuna

Hallstahammar

Huddinge

Nykvarn

Lysekil

Vi har granskat 17 kommuner som har kända problem med markradon. De valdes ut av SVT Nyheter och Hem & Hyras redaktioner efter samråd med Statens geologiska undersökning, SGU.

Fastighetsägaren måste se till att det inte finns hälsorisker för de som bor i bostäderna. Det regleras i lag.

Strålskyddslagen säger att fastighetsägaren ska mäta radonhalten regelbundet och åtgärda brister. Strålskyddsmyndigheten rekommendation är att mäta var tionde år eller efter en ombyggnation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer