Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan konsekvenserna drabba de svårast sjuka, enligt Lars Steen. Foto: TT / Frida Gunnvald

Region Sörmland skär ned – 35 tjänster kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården i Sörmland väntas gå back med över 900 miljoner i år. Nu har ett antal sparförslag lagts fram. Där ingår en nedskärning på 35 tjänster där bland annat läkemedelscentrum berörs.

– Det är katastrof, säger enhetschefen Lars Steen. 

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om den ansträngda ekonomiska situationen för regionen. I maj visade prognosen ett underskott på 970 miljoner för hälso- och sjukvården och regionen tittar nu på olika sparåtgärder.

I ett förslag ska man skära ner på sjukhusbiblioteken, utvecklingsenheten samt läkemedelscentrum. Totalt handlar det om 35 tjänster och en besparing på cirka 30 miljoner kronor. 

Ekonomisk kris i Region Sörmland

”Tvingas prioritera”

– Vårt prioriterade uppdrag är att vi ska ha en god, säker och tillgänglig vård. Det gör att vi kommer tvingas till vissa åtgärder som påverkar verksamhet som för visso är bra, men där vi kommer tvingas prioritera bort vissa saker. Och det här är tre exempel på det, säger Magnus Johansson, sjukvårdsdirektör.

Enligt förslaget ska antalet apotekare på läkemedelscentrum minskas med 15 stycken. Totalt handlar det om en besparing på 13 miljoner för verksamheten. Enligt enhetschefen Lars Steen kommer det få stora konsekvenser.

Hör honom berätta hur det skulle drabba vården i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet