Foto: TT

40 tomma lärartjänster två veckor innan skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Om några veckor startar skolan igen, men det utan tillräckligt många behöriga lärare. Något som är en bristvara, inte bara i Sörmland, utan i hela landet.

Enligt Skolverket kan det saknas 80 000 lärare om 15 år. Med bara några veckor till skolstarten finns det cirka 40 lärartjänster att söka i Sörmland. Alla kommuner har minst en tjänst tillgänglig.

– Vi har en nationell lärarbrist och det gäller för oss att göra det bästa möjliga av det, säger Hans Ringström som är skolchef för grundskolan i Eskilstuna kommun.

Lärt sig av sina misstag

I Eskilstuna har man, två veckor innan höstterminen startar, åtta lediga tjänster utannonserade. Men bristen på behöriga lärare är större är så.

Kommunen menar dock att man lärt sig av sina tidigare misstag.

– Lärarbristen gjorde sig ordenligt påmind 2016, då blev vi lite överrumplade. Men vi har lärt oss ju längre tiden gått att det inte går att få tag på bara behöriga lärare. Så nu anställer vi redan tidigt på våren obehöriga lärare, säger Hans Ringström.

Behöriga lärare får dra ett tyngre lass

I Vingåkers kommun är 70 procent av lärarna på låg- och mellanstadiet behöriga inför höstterminen, resterande platser fylls med obehöriga.

– Det påverkar så att de behöriga får dra ett tyngre lass för de måste hjälpa de som är obehöriga, säger Anders Danielsson som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Hur påverkas eleverna?

– Förhoppningsvis lite, men det är klart att har du en behörig lärare som jobbat många år så vet den lite mer och bättre vad som behöver göras och kanske ser eleverna på ett lite annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.